Essent


---

Essent plant bouw CCGT-centrale te Genk

Antwerpen / Genk, 13 november 2008 - Essent Belgium heeft concrete plannen om in Genk-Zuid een CCGT-centrale te bouwen. De centrale zal de productiecapaciteit van Essent in België verder versterken en een gunstig effect hebben op de werkgelegenheid in de regio.

Nieuwe investering in lokale productiecapaciteit versterkt aanwezigheid Essent op Belgische markt

Essent koopt een terrein van 3,5 hectare dat momenteel nog in het bezit is van het houtbedrijf Norbord. De stad Genk dient voor deze aankoop toestemming te verlenen. Essent wenst op dit terrein een CCGT-centrale te bouwen. CCGT staat voor Combined Cycle Gas Turbine, dat is een gasgestookte centrale van de nieuwste generatie die een stuk efficiënter is dan traditionele centrales. De nieuwe centrale zal goed zijn voor een productie van 400 MW en een tewerkstelling van 35 FTE's.

Noord-West-Europa kampt met een verouderd productiepark en een groeiende elektriciteitsvraag. Dit leidt tot dalende reserves om pieken in het verbruik op te vangen, en dus tot een steeds grotere noodzaak om nieuwe eenheden te bouwen. Vooral de Belgische markt wordt gekenmerkt door een tekort aan productiecapaciteit in combinatie met een beperkte importcapaciteit. De nieuwe CCGT-centrale van Essent levert een positieve bijdrage aan de oplossing van deze problematiek.

Vandaag keurde het college van Burgemeester en schepenen de verkoop van gronden aan Essent goed. Deze toestemming wordt op 20 november a.s. verder besproken op de volgende gemeenteraad.

Indien ook de gemeenteraad met de verkoop instemt, kan de onderzoeksfase van het project starten. De aanvraag van de nodige vergunningen (o.a. het Milieu-effectenrapport) vormt hierin de eerste stap.

Essent wenst samen met de verschillende overheden en de inwoners van Genk het volledige traject tot aan de bouw van de centrale op een open en constructieve manier te doorlopen.

Over Essent Belgium
Essent Belgium (www.essent.be) is actief op de Belgische energiemarkt sinds eind 2001 als officieel vergunde leverancier van elektriciteit en aardgas in de 3 Belgische gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) met een omzet van 253 miljoen Euro in 2007 en 130 werknemers.

Over Essent Groep
Essent is met een jaaromzet in 2007 van 7,4 miljard Euro het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft inmiddels ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 11.000 mensen. Essent heeft zich
- sinds de introductie van haar product Groene Stroom in 1995 - ontwikkeld tot grootste producent van duurzame energie in de Benelux. Daarbij maakt Essent hoofdzakelijk gebruik van twee bronnen: biomassa en wind. Nadere informatie: www.essent.nl.