ITO-Award voor Frank Heemskerk

13/11/2008 14:09

Q@Calls b.v.

'Staatssecretaris EZ pakt tarieven 0900 nummers aan'

De staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk is gekozen tot degene die zich het meest heeft ingezet om de relatie tussen de burger en de overheid en de consument en bedrijven te verbeteren. Hij ontving hiervoor vandaag de ITO-Award. Volgens de Stichting Instituut voor Telecom Organisatie (ITO), die de award gisteren op het ITO-jaarcongres in Utrecht uitreikte, is Heemskerk iemand die niet om de hete brij heen draait, maar knopen doorhakt. Heemskerk heeft onder meer de tarieven en wachttijden van de 0900-nummers aangepakt. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat het irritante bellen door allerlei bedrijven en fundraisers aan strengere regels is onderworpen. Kortom de consument is beter uit.

58% consumenten ergert zich aan telefonische klantenservice

Klanten ergeren zich nog te vaak aan de telefonische klantenservice bij bedrijven en overheden. 58% van de consumenten ergert zich wel eens bij het zoeken van contact met een telefonische informatiedienst en 40% ergert zich zelfs regelmatig. De kosten, doorverbonden worden en de wachttijden zijn de belangrijkste irritatiefactoren. Dit blijkt volgens de stichting ITO, een onafhankelijke stichting die zich inzet voor kwaliteitsverbetering van de klantenservice via telefonie en internet van organisaties in Nederland, uit onderzoek dat zij verrichtte naar wat de consument van een klantenservice afdeling verwacht.

Heemskerk pakt wachttijden 0900 nummers aan

Volgens de voorzitter van de stichting ITO, Dick Westendorp, (oud directeur van de Consumentenbond) verdient Heemskerk de award omdat hij in april 2008 concrete acties aankodigde om lange, duur betaalde wachttijden door exploitanten van 0900-nummers ontmoedigen. "Exploitanten worden door de wet verplicht een maximumbedrag voor hun dienst te hanteren en dit bedrag voorafgaand aan het gesprek aan de consument te vermelden. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) krijgt de mogelijkheid om vanaf komend jaar in extreme gevallen boetes uit te delen aan bedrijven, of zelfs 0900- nummers in te trekken. Consumenten moeten bovendien met hun klacht terecht kunnen bij een nieuwe geschillencommissie. Frank Heemskerk heeft aan de wieg gestaan van deze wetgeving", aldus Westendorp. ITO wil met de award een duidelijke stempel drukken op de serviceverlening van bedrijven en organisaties.

Over Stichting ITO

De Stichting Instituut voor Telecom Organisatie (ITO) werd in 2002 opgericht om de telefonische bereikbaarheid en klantgerichte beantwoording bij telefonische loketten te bevorderen. ITO is een initiatief van klanten èn aanbieders. Het ITO heeft een ITO certificaat in het leven geroepen dat organisaties die hun klantenservice vanuit het perspectief van de consument willen inrichten, kunnen bemachtigen. ITO laat periodiek wetenschappelijk onderzoek verrichten om de wensen en verwachtingen van Nederlandse consumenten over zakelijke communicatie te inventariseren.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.itoklantenservicecentrum.nl