Partij van de Arbeid

Gelijke toegang tot zorg

13-11-2008 01:55

De PvdA maakt zich grote zorgen over de diensten van een commercieel zorgbemiddelingsbureau dat tegen extra betaling voorrang verschaft op een medische behandeling. PvdA-kamerlid van der Veen: Het verlenen van dergelijke voorrang is absoluut onaanvaardbaar en pas niet binnen de zorgverzekeringswet.

Een ziekenhuis in Haarlem heeft daarover afspraken gemaakt met een zorgbemiddelingsbureau. Afgesproken is dat het ziekenhuis 900 euro bovenop het normale tarief ontvangt, als zij voorrang verlenen.

De PvdA vindt dit onaanvaardbaar en is van mening dat alle mensen gelijke toegang tot zorg moeten hebben. Het verlenen van voorrang, anders dan op medische gronden, is in strijd met de principes waarop de gezondheidszorg is gebaseerd. Van der Veen: Alle mensen moeten gelijke toegang tot zorg hebben, meer vermogende mensen mogen niet eerder worden geholpen dan anderen. Hij vervolgt: Het verlenen van dergelijke voorrang is absoluut onaanvaardbaar, en pas niet binnen de zorgverzekeringswet.'

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars mogen voor sommige behandelingen wel prijsafspraken maken, maar dit hoort daar, volgens van der Veen, niet bij. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit heeft in een eerste reactie laten weten het een ongewenste ontwikkeling te vinden. De PvdA zal er bij de minister op aandringen om maatregelen te nemen, zodat dergelijke tweedeling in de zorg kan worden voorkomen.