Nivel


NIVEL international
International activities
Walter Devillé benoemd tot bijzonder hoogleraar Vluchtelingen en gezondheid

13 november 2008

NIVEL-programmaleider Walter Devillé is op 1 november benoemd tot bijzonder hoogleraar Vluchtelingen en gezondheid aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Pharos, het landelijke kennis- en adviescentrum over de gezondheid van vluchtelingen en nieuwkomers.

Leerstoel
Het doel van deze bijzondere leerstoel is het onderzoek en de theorievorming te bevorderen en versterken over de gezondheid van vluchtelingen en overige migranten en van interventies die hun gezondheid verbeteren. Walter Devillé zal nationale en internationale inzichten en onderzoeken vanuit verschillende disciplines met elkaar in verband brengen om op dit gebied tot nieuwe conceptuele kennis en innovatieve interventies te komen.

Walter Devillé
Dr. W.L.J.M. Devillé (1952) genoot zijn opleiding als arts aan de Universiteit van Leuven en het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Hij specialiseerde zich in de sociale epidemiologie en is in 2001 gepromoveerd aan de Vrije Universiteit. Hij is betrokken geweest bij public health en onderzoek in Afrika en Azië, en deed onderzoek naar gezondheidsgedrag en -beleving van vluchtelingen en migranten. Sinds 2001 is hij werkzaam als programmaleider internationale en migrantengezondheidszorg bij het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Voor die tijd was hij als onderzoeker en epidemioloog-methodoloog verbonden aan het VU Medisch Centrum en werkte hij als wetenschappelijk staflid/epidemioloog bij de afdeling Health Care and Disease Control van het Koninklijke Instituut voor de Tropen.

Devillé is sinds 2007 Nederlands lid van het management comité Cost-action Health and Social Care for Migrants and Ethnic Minorities in Europe (HOME). Daarnaast is hij sinds 2005 voorzitter van de afdeling Migrantengezondheid van de European Public Health Association (EUPHA). Verder is hij sinds 2001 lid van de redactieraad van het vakblad Medische Antropologie.