International Film Festival Rotterdam

38th International Film Festival Rotterdam
21 januari - 1 februari 2009

PERSBERICHT 13 november 2008

Claire Denis is Maestro van IFFR 2009

Het oeuvre van de Franse filmmaakster Claire Denis staat centraal in de vierde editie van 'Meet the Maestro', een samenwerkingsproject tussen het IFFR, filmtheaters in Zuid-Holland en Kunstgebouw in opdracht van de provincie Zuid-Holland. In het kader van Meet the Maestro maken Sun Koh (Singapore) en Margien Rogaar (Nederland) ieder een korte opdrachtfilm geïnspireerd door Denis' werk. In het educatieve deel van Meet the Maestro maken ook scholieren van deelnemende scholen een korte film.

Claire Denis komt tijdens IFFR 2009 naar Rotterdam om de première van haar nieuwe film 35 Rhums te presenteren. Na het festival brengt Cinéart Nederland 35 Rhums uit op 21 mei 2009. In december 2008 vertonen elf filmtheaters in Zuid-Holland Nénette et Boni (1996), voorafgegaan door een lezing over Denis. Een aantal filmtheaters vertoont vervolgens in januari en februari 2009 Beau Travail (1999), Vendredi Soir (2002) en L'intrus (2004). De films zijn Frans gesproken en Nederlands- of Engelstalig ondertiteld.

Claire Denis (1948, Parijs) groeide op in Afrika waar haar vader werkte als diplomaat. Ze studeerde aan de Parijse Filmacademie en was regieassistente van onder meer Jim Jarmusch en Wim Wenders. Met haar succesvolle, semi-autobiografische debuut Chocolat (1988) over kolonialisme in Afrika trok ze direct de aandacht. Inmiddels telt haar oeuvre ongeveer 20 speelfilms, korte films en documentaires. Denis' cinema is fysiek, sensueel en lyrisch, én laat de harde kant van de (Franse) samenleving zien. Outsiders en vreemdelingen hebben haar warme belangstelling: mannen en hun hanengevechten in S'en fout la mort (1990), seriemoordenaars in J'ai pas sommeil (1994) en een eenzame broer en zus in Nénette et Boni (1996). Ze hanteert een sterk visuele, beeldende vertelwijze (met dank aan haar vaste, uitmuntende cameravrouw Agnès Godard) die je als kijker vooral indrukken geeft van personages en situaties met veel ruimte voor eigen interpretatie. Het International Film Festival Rotterdam heeft een groot deel van haar oeuvre vertoond; tijdens de editie van 2004 was Denis lid van de Tiger Awards Jury.

Sun KOH (Singapore) debuteerde in 2002 met haar prijswinnende korte film The Secret Heaven. Zij was de initiatiefnemer van het project Lucky 7, een film die ontstond uit samenwerking tussen zeven jonge filmmakers uit Singapore. Lucky 7 ging in wereldpremière tijdens IFFR 2008. Margien Rogaar maakte in 2004 de One Night Stand-film Au Cigogne! In 2006 regisseerde ze theatergroep Wunderbaum voor haar speelfilmdebuut Maybe Sweden; in 2008 volgde de korte film Over vis en revolutie. De nieuwe korte films die ze maken in het kader van Meet the Maestro gaan in wereldpremière tijdens IFFR 2009.

Meet the Maestro is een vierjarig samenwerkingsproject tussen het International Film Festival Rotterdam, filmtheaters in Zuid-Holland en Kunstgebouw in opdracht van de provincie Zuid- Holland. Naast de filmtour langs filmtheaters, doen Zuid-Hollandse scholen mee aan het educatieve traject en krijgen jaarlijks twee filmmakers een opdracht van het IFFR tot het maken van een korte film geïnspireerd op het oeuvre van de Maestro. Voorgaande edities van Meet the Maestro waren gewijd aan het werk van Michael Haneke (2006), Gus Van Sant (2007) en Joel & Ethan Coen (2008).

Meet the Maestro is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. Gerealiseerd door het International Film Festival Rotterdam, Film in Zuid-Holland en Kunstgebouw. Alle informatie is te vinden op www.meetthemaestro.nl.


Noot voor redacties

(einde persbericht)

Noten aan de redactie,