Politie Gelderland-Midden

Burgernettest Ede: politie en 3637 burgers pakken `inbrekers
Publicatiedatum: 13-11-2008 14:19:44

EDE - Op 13 november vond rond 12 uur een Burgernettest plaats. Zowel voor de politie als voor de Burgernetters zelf was dit een mooie gelegenheid om de eerste ervaringen op te doen met Burgernet. Tot nog toe is er nog geen daadwerkelijke actie geweest in Ede, maar de verwachtingen zijn na de test nog hoger gespannen. De techniek werkt, er werden in korte tijd 3637 berichten verzonden. De Burgernetters lieten nadrukkelijk van zich horen: 192 mensen belden terug.

Inmiddels is het aantal aangemelde Burgernetters gegroeid tot boven de 5000; de meeste gegevens zijn ingevoerd in het systeem. Enkele honderden adressen moeten nog ingevoerd worden; deze konden dus niet bij de actie betrokken worden. De werving rond Burgernet gaat gewoon door.

Test: het systeem werkt
De test leverde een bevestiging op dat het systeem in technische zin werkt op zowel kleine (Bennekom) als grote schaal (geheel Ede). De reacties van de Burgernetters waren overwegend positief. De oefening was in die zin niet helemaal realistisch omdat er in de realiteit minder mensen worden benaderd. Bovendien belden aanvankelijk heel veel mensen tegelijk terug, ook als ze niets gezien hadden. Het is echter de bedoeling dat men alleen belt als men iets relevants heeft waargenomen; dit zal voortaan ook nadrukkelijk in de meldtekst vermeld worden. Door de aanloop moesten enkele bellers `in de wacht' worden gezet.

Verloop van de test
De test in Ede betrof een gefingeerde woninginbraak in Bennekom, waarbij de `melders' een goed signalement doorgaven (een belangrijke voorwaarde om een actie te starten); twee mannen van 20 en 50 jaar. Beiden droegen een blauwe broek. Eén had een blauwe jas, de ander droeg een bruine jas. Ze reden verder in een grijze Volkswagen Polo waarvan een deel van het kenteken bekend was.
Vervolgens werden in de verschillende gebieden Burgernetmeldingen gedaan, aan de hand van waarvan de surveillanceauto werd aangestuurd. Om zoveel mogelijk Burgernetters bij de test te betrekken, reden de zogenaamde inbrekers door een groot deel van de gemeente. Het actiegebied werd dan ook gaandeweg de test uitgebreid. In Bennekom werden 500 mensen benaderd, later werden er ook 2500 Burgernetters in Ede bij betrokken. Vervolgens werden er nog 600 uit Lunteren, Harskamp, Wekerom, De Valk en Otterlo betrokken. Met name twee Burgernetters gaven een goede locatie door, waardoor de `inbrekers' in Otterlo konden worden aangehouden.

De actie werd rond 13.15 uur afgesloten met een bericht aan alle deelnemende Burgernetters.

Dit is een bericht voor burgernet. De verdachten van de woninginbraak in Bennekom zijn zojuist in Otterlo aangehouden. We hebben met in totaal 3637 deelnemers meegeholpen en dankzij u is de Burgernetactie geslaagd. Bedankt voor uw medewerking en tot de volgende keer.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---