Senternovem


13-11-2008 | Dertiende bijeenkomst bilaterale energiewerkgroep Indonesie-Nederland een groot succes

Van 3 tot en met 6 november ontving SenterNovem op kasteel Erenstein in Kerkrade een Indonesische delegatie in het teken van de bilaterale energiewerkgroep met Indonesië. Sinds 1995 onderhoudt SenterNovem namens onze ambassade in Jakarta de energiecontacten, met het Indonesische Ministry of Energy and Mineral Resources als belangrijkste counterpart.

Indonesische delegatie op bezoek in Kerkrade

Aandachtspunten in de samenwerking zijn hernieuwbare energie, (rurale) energietoegang, energieplanning en de ontwikkeling van onderwijsprogramma's. De activiteiten richten zich vooral op het vergroten van kennis en vaardigheden in de Indonesische publieke energiesector. Daartoe werkt SenterNovem samen met een aantal bekende en minder bekende instituten en organisaties in Nederland. Naast capaciteitsversterking richt de Nederlandse ondersteuning zich op het oplossen van specifieke knelpunten om een versnelling in de ontwikkeling van de sectoren geothermie, mini/micro waterkracht en huishoudelijke biogasinstallaties teweeg te brengen. De activiteiten worden gefinancierd uit de half miljard Euro die Minister Koenders de komende 4 jaar investeert in hernieuwbare energieprojecten in ontwikkelingslanden.

Hernieuwbare energietechnologie
Tijdens de jaarlijkse werkgroepbijeenkomsten wordt de stand van zaken van de verschillende programmaonderdelen besproken en wordt gezamenlijk de koers voor de komende periode uitgezet. Daarnaast heeft de bijeenkomst het karakter van een studiereis gericht op hernieuwbare energietechnologieën en energiebeleid in Nederland.

National Energy Council
Aan de bijeenkomst in Kerkrade werd deelgenomen door een 34 personen sterke delegatie uit Indonesië, onder aanvoering van de Secretaris Generaal Novian Tahib van de onlangs opgerichte National Energy Council. Het grote belang dat Indonesie aan deze energieraad hecht blijkt uit het gegeven dat de raad onder voorzitterschap staat van de Indonesische President Susilo Bambang Yudhojono. De delegatie bestond vooral uit ambtenaren en directeuren van Ministeries, stafleden van Universiteiten en vertegenwoordigers van de private sector. Gastheer van de Nederlandse kant was Jef Pleumeekers. Ook VROM en Buitenlandse Zaken waren bij de bijeenkomst vertegenwoordigd. Naast een groot aantal presentaties over en weer zijn tijdens de bijeenkomst bezoeken werden o.a. gebracht aan Solland Solar, ENCI, de provincie Limburg en de Gulpener Bierbrouwerijen (uit belangstelling voor energie efficiency). Opvallend groot was de interesse voor de energiemaatregelen van de gemeente Kerkrade die gepresenteerd werden door o.a. haar burgemeester Jos Som. Het bezoek kenmerkte zich in het algemeen door een grote betrokkenheid van de delegatieleden en scherpe vragen en discussies naar aanleiding van de vele presentaties.