Zet armoedebestrijding centraal op top over financiële crisis

13/11/2008 14:36

Oxfam Novib

Den Haag, 13 november 2008 - De tijd is rijp om de wereldeconomie ambitieus te hervormen. Maar daarin moet wereldwijde armoedebestrijding wel centraal staan. Dat is Oxfam's boodschap voor de leiders van de G-20-landen die komende zaterdag bijeenkomen in de Financiële Crisis-top.

Mensen die al in armoede leven, zullen hard door de financiële crisis worden getroffen. Dit toont Oxfam aan in haar nieuwe rapport If Not Now, When?. Het is nù tijd voor actie. De fouten van rijke landen mogen niet worden afgewenteld op mensen in ontwikkelingslanden.

"Arme mensen zijn niet verantwoordelijk voor de financiële crisis. Maar zij zullen wel de grootste lasten dragen. Of dat nu gezinnen zijn die in Detroit uit hun huis worden gezet, of kinderen die in Mali dood gaan door een gebrek aan basale medische zorg." Dit zegt Oxfam's woordvoerder Marita Hutjes.

De internationale arbeidersorganisatie ILO verwacht dat het aantal arbeiders dat van minder dan één dollar per dag moet rondkomen, met 40 miljoen zal toenemen. En het aantal arbeiders dat van minder dan twéé dollar per dag leeft, zal toenemen met meer dan 100 miljoen. Ondertussen gaan de arme landen nog steeds gebukt onder de prijsstijgingen van voedsel en olie. De gestegen graanprijzen hebben in 2007 de kosten voor alle ontwikkelingslanden tezamen met 324 miljard dollar omhoog gejaagd. Dat is meer dan drie keer het bedrag dat zij aan ontwikkelingshulp ontvangen.

"Het risico bestaat dat de recessie in rijke landen politici zal aanzetten om in de hulp aan ontwikkelingslanden te snijden. Dit zou een kleine besparing betekenen op hun begroting. Maar het heeft desastreuze gevolgen voor de armsten die nu al niet kunnen rondkomen", zegt Hutjes. "De hulp aan alle ontwikkelingslanden bedroeg vorig jaar 104 miljard dollar. Ter vergelijking: de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de afgelopen maanden bijna dertig keer meer besteed om de eigen banken uit de brand te helpen: - ongeveer 3 biljoen dollar."

"De rijke landen hebben beloftes gedaan die ze moeten houden. Maar daar eindigt hun werk niet - hulp is nodig maar kan niet alle problemen oplossen. Zonder structurele politieke oplossingen op het gebied van handel, klimaat, de voedselcrisis, waar juist arme landen het meest door benadeeld worden, kunnen deze landen zich onmogelijk aan de armoede ontworstelen, ", zegt Hutjes. Om toekomstige crises te voorkomen en arme mensen op de lange termijn te beschermen, moeten de leiders nu hun kans grijpen. Herschrijf de handelsregels en beperk de instabiliteit. En laat de markten werken voor iedereen, niet alleen voor die paar mensen aan de top van de economische keten."

In If Not Now, When? roept Oxfam de wereldleiders op om een nieuwe internationale toezichthouder op te zetten. Een toezichthouder die zijn tanden kan laten zien om toekomstige financiële crises te voorkomen. Ontwikkelingslanden moeten een veel sterkere stem krijgen in de besluitvorming over nieuwe regels.

Oxfam dringt er bij de wereldleiders op aan om de kans te grijpen om een nieuw politiek en economische stelsel voor de 21e eeuw te ontwikkelen. Een stelsel dat people en planet centraal stelt. Oxfam doet drie oproepen aan de G20-leiders:


- Herzie de mondiale financiële regels. Pak belastingparadijzen aan en zet een stabiel wisselkoersenstelsel op.


- Erken dat de politieke en economische wereldverhoudingen anders zijn dan een decennium geleden, Geef ontwikkelingslanden een meer evenredige stem in mondiale instellingen en mondiale besluiten. Pak de diverse crises - klimaat, financieel, economisch, voedsel - in samenhang aan.


- Kom de belofte na van de OESO-landen om ontwikkelingshulp niet te verlagen, maar zoals internationaal afgesproken juist te verhogen. Er is 140 miljard meer nodig om de VN-doelstelling van minimaal 0,7 procent van het BNP te halen. Daarnaast moet urgent krediet beschikbaar komen voor de opkomende markten, die nu moeilijk aan geld kunnen komen.

Hutjes: "Vorige week nog zag de wereld een grote politieke verschuiving in de VS", zegt Hutjes. "De wereldleiders die dit weekeinde bijeenkomen, moeten zich inzetten voor serieuze langetermijnoplossingen om de economische recessie het hoofd te bieden. Oplossingen die werken voor iedereen."

Over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.





http://www.oxfamnovib.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie,