Waterschap Aa en Maas

Waterschap baggert Peelkanaal

Tussen 11 november 2008 en 15 maart 2009 voert waterschap Aa en Maas baggerwerkzaamheden uit in het Peelkanaal in de gemeente Sint-Anthonis. Over een lengte van 4000 meter zal ca 9000m³ slib worden verwijderd. Het slib bestaat uit plantenresten en bodemmateriaal. Het baggeren is noodzakelijk omdat het Peelkanaal door een ecologisch waardevol gebied stroomt en plaatselijk is verontreinigd. Daarnaast is het water nu op bepaalde plaatsen te ontdiep, waardoor onderhoud aan de waterbodem en oevers met de maaiboot niet mogelijk is. Uit eerder uitgevoerd explosievenonderzoek blijkt dat geen verhoogde kans is op het aantreffen van explosieven en er op reguliere wijze gebaggerd kan worden.

De genoemde plaatselijke verontreiniging bestaat uit nikkel, een element dat in de Peelregio van nature in de bodem aanwezig is. Door een opwaarts stuwende werking van het grondwater is dit op bepaalde locaties omhoog gekomen. Daar is het in dusdanig verhoogde concentraties in het baggerslib aanwezig, dat het volgens geldende ecologische normen moet worden verwijderd. Dit is het geval in de delen van het Peelkanaal die tot de Ecologische Hoofdstructuur behoren (een netwerk van bestaande en te ontwikkelen natuurgebieden). Het baggerslib wordt met een boot bij elkaar geduwd, waarna een kraan het uit het kanaal schept. Vervolgens wordt het met vrachtwagens afgevoerd naar de Grondbank Midden-Gelderland waar het wordt verwerkt.

Explosieven

Het onderhoud van het Peelkanaal wordt voornamelijk met een maaiboot uitgevoerd. Dit onderhoud is noodzakelijk om een goede waterafvoer te kunnen garanderen en om mogelijke wateroverlast tegen te gaan. Vooral het traject vanaf de Gemertseweg stroomafwaarts is erg ontdiep. Hierdoor kan de maaiboot het noodzakelijke onderhoud hier niet uitvoeren. Omdat het Peelkanaal als defensielinie is gegraven en in de regio gevechtshandelingen hebben plaatsgevonden, was explosievenonderzoek nodig. Inmiddels is dit onderzoek afgerond en is gebleken dat er geen verhoogd risico is op het aantreffen van explosieven. De aannemer kan het werk op reguliere manier uitvoeren. In het kader van de flora- en faunawet is een ontheffing aangevraagd bij het ministerie van LNV. Dit omdat de zeldzame waterweegbree in het Peelkanaal kan worden aangetroffen. 15 maart 2009 is het werk volgens planning gereed.

081113baggerenpeelkanaalfoto1.jpg (4846 Kb)

Foto-onderschrift: Jan Keijzers, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas voert vanuit de kraan de eerste `officiële' baggerslag uit.