Nederlandse bedrijven worstelen met vergrijzing

13/11/2008 15:00

Adecco

Nederlandse bedrijven worstelen met vergrijzing


1 op 3 Nederlandse bedrijven heeft het moeilijk personeel te vinden met ervaring die relevant is voor de job.

Het gebrek aan technische kennis is nijpend in Nederland: 4 op 10 bedrijven hebben moeilijkheden om personeel met de juiste technische kwalificaties te vinden.

Hoewel een meerderheid van de bedrijven beweert dat oudere werknemers net zo goed of zelfs beter zijn dan jongere, verwacht slechts 8% van de bedrijven meer 50-plussers aan te werven dan vorig jaar.

Nederlandse bedrijven presteren iets beter dan vorig jaar in de aanpak van vergrijzing, maar scoren weer relatief laag als het gaat om levenslang leren.

Utrecht, 13 november 2008 - Nederlandse bedrijven nemen nog steeds onvoldoende maatregelen om de vergrijzing van de arbeidsmarkt op te vangen. Dat blijkt onder meer blijkt uit een studie van het Adecco Institute, een denktank en centrum dat onderzoek verricht naar de toekomst van werkgelegenheid. Uit de studie blijkt voorts dat Nederlandse bedrijven kampen met een tekort aan technisch en commercieel geschoold personeel. Meer dan een kwart krijgt haar vacatures gewoonweg niet ingevuld. Maar liefst 72% van de werkgevers gelooft dat dit probleem is op te lossen door oudere werknemers meer en langer aan het werk te laten. Maar amper 8% voegt effectief de daad bij het woord met concrete plannen om meer oudere werknemers aan te werven en de kenniskloof te dichten.

Binnen het onderzoek zijn beslissingsnemers op het terrein van personeelsbeleid van 501 Nederlandse bedrijven ondervraagd over hun positie in de aanpak van de vergrijzing. De vraagstelling spitste zich toe op cruciale onderdelen als: de carrièrebegeleiding van het personeel, levenslang leren, het stimuleren van gezondheid op de werkvloer, kennisbeheer en diversiteit. Bedrijven krijgen op basis van hun prestaties in deze deelgebieden een score toegekend tussen 100 en 400 punten. Voor 2008 bedraagt de gemiddelde score van de Nederlandse bedrijven 183 punten. Daarmee doen Nederlandse bedrijven het beter dan vorig jaar, toen een gemiddelde van 181 werd gehaald. Dit jaar komt Nederland net achter Duitsland en het VK (186 punten elk) en voor België en Italië (elk 182 punten), Spanje(180), Frankrijk (174) en Zwitserland (172). Klik op survey voor een compacte samenvatting van de onderzoeksresultaten.

Erwin van Iersel, Country Manager Adecco Benelux, over de resultaten: "Nederlandse bedrijven lijken het moeilijk te hebben om op een goede manier met de vergrijzing van de bevolking en hun personeel om te gaan. Enerzijds ondervinden ze nog heel wat problemen om vacatures op te vullen en geschoolde mensen aan te trekken. Anderzijds erkennen ze de problemen, detecteren ze zelfs al enkele oplossingen, maar nemen ze nog niet altijd de juiste maatregelen om het hoofd te bieden aan de problemen."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.adecco.nl/