Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse ambtenaren teren niet op kosten federale overheid (13/11/08)

Federaal minister Van Quickenborne beschuldigt de Vlaamse ambtenaren ervan te teren op de kosten van de federale overheid, omdat die laatste hun pensioenen betaalt. Hij wil dat de Vlaamse overheid geresponsabiliseerd wordt voor de pensioenen van haar ambtenaren. Volgens Vlaams parlementslid Geert Bourgeois gaat de federale minister te kort door de bocht. Hij pleit voor de volledige overdracht van de ambtenarenpensioenregeling naar de deelstaten als duurzame oplossing. De N-VA wil een fundamentele hervorming, maar geen eenzijdige federale maatregelen die louter bedoeld zijn om de Vlaamse regering het gat in de federale kas te laten vullen, stelt Geert Bourgeois.

Minister Van Quickenborne wil dat de Vlaamse overheid voortaan zelf de Vlaamse ambtenarenpensioenen betaalt. Voor de N-VA is die responsabilisering van de deelstaten bespreekbaar, maar enkel mits de overdracht van bevoegdheden en middelen. Open VLD wil weer eens halve Belgische oplossingen, zegt Geert Bourgeois. De liberalen willen Vlaanderen eens te meer verantwoordelijk maken voor uitgaven, zonder fiscale en inhoudelijke bevoegdheden over te dragen. De N-VA verwerpt dit consumptiefederalisme.

Bij het vastleggen van de financieringswetgeving koos de wetgever er uitdrukkelijk voor om de ambtenarenpensioenen federaal te houden. En dus werden er in de financiering van de deelstaten ook geen financiële middelen opgenomen die daarvoor bestemd zijn.

De N-VA wil een fundamentele hervorming, maar geen eenzijdige federale maatregelen die louter bedoeld zijn om de Vlaanderen het gat in de federale kas te laten vullen. De federale regering wil geen activeringsbeleid voeren om ervaren mensen in dienst te houden, Vlaanderen kan er geen voeren. Vlaanderen moet ten volle bevoegd worden voor de pensioenregeling van de ambtenaren.

Correcte cijfers graag

Volgens de N-VA poogt minister Van Quickenborne met zijn uitspraak, als zouden de Vlaamse ambtenaren teren op de kosten van de federale overheid, de aandacht van zijn falen af te leiden door de Vlaamse ambtenaren te culpabiliseren. Zij zouden teren op de kosten van de federale overheid. Dit is een onterechte beschuldiging. De Vlaamse ambtenaren betalen immers federale belastingen waarmee hun pensioenen betaald worden.

Van Quickenborne aarzelt bovendien niet om verkeerde cijfers over het aantal ambtenaren te geven. De stijging van het aantal ambtenaren situeert zich niet vooral op het vlak van de gemeenschappen en de gewesten, zoals hij beweert, maar wel op federaal en lokaal niveau. Minister Van Quickenborne vergeet immers de overdracht van medewerkers naar de gewesten door het Lambermont-akkoord en naar de gemeenten door de politiehervorming. Over dat laatste schrijft de Nationale Bank van België in haar jaarverslag van 2006: De politiehervorming leidde in 2002 tot een overdracht van een gedeelte van de vroegere rijkswacht van de federale naar de lokale overheid. Die overdracht had betrekking op zowat 8.500 personen. Indien met deze overdracht geen rekening wordt gehouden zou de stijging van de werkgelegenheid bij de federale en bij de lokale overheid respectievelijk 3,2 en 16,1 pct. hebben belopen.

In Vlaanderen is de trend van de aanhoudende sterke personeelsgroei doorbroken. Tussen 2000 en 2004 steeg het aantal personeelsleden met 16%, gemiddeld 4% per jaar. Sinds 2005 groeide het personeelsvolume van de Vlaamse overheid nog slechts met gemiddeld 1,5% per jaar.

De N-VA wil in elk geval het debat over de taakstelling, de kwaliteit, de omvang en de efficiëntie van de overheid prominent op de agenda van de Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 plaatsen.

Auteur:
Geert Bourgeois
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be