KNHS


Nederlandse Vijfkampbond aangesloten bij de KNHS 13 november 2008
img_kk_ alg_springen.jpg

ERMELO (KNHS) De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Vereniging Nederlandse Vijfkampbond (NVB) zijn een samenwerking aangegaan voor het onderdeel paardensport van de Olympische Moderne Vijfkamp. Fried van Stiphout is door de NVB aangetrokken als trainer.

De Olympische Moderne Vijfkamp is zoals de naam al zegt een Olympische sport. De Olympische Moderne Vijfkamp bestaat uit de onderdelen lopen, zwemmen, schieten, schermen en paardrijden waarbij 12 hindernissen van maximaal 120 cm genomen moeten worden op een geloot paard. Deze sport heeft in Nederland lange tijd op een laag pitje gestaan, maar het huidige bestuur van de NVB is vast van plan deze sport naar een hoger plan te brengen. De NVB heeft hiervoor aansluiting gezocht met de daarvoor in aanmerking komende nationale sportbonden, namelijk de KNAU (Atletiekunie), KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond), KNSA (Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie), KNAS (Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond) en de KNHS.
De NVB heeft inmiddels 600 leden waarvan er 40 actief zijn in de moderne vijfkamp en 20 actief zijn als wedstrijddeelnemer.

Het onderdeel paardensport is voor de meeste deelnemers aan de Olympische Moderne Vijfkamp het onderdeel waarbij de prestaties achterblijven. Dit blijkt ook uit de resultaten van de deelnemers aan de Olympische Spelen 2008. De NVB wil nu ervaren KNHS-ruiters interesseren voor deze tak van sport. De kans op succes wordt hiermee vergroot omdat een foutloos springparcours een goede basis vormt voor een mooi eindresultaat.

De NVB heeft bovendien vijf trofeeën in het leven geroepen voor de beste deelnemer in elk van de onderdelen tijdens het nationale kampioenschap. Voor de paardensport is dit de Chris Tonnet Trofee. Chris Tonnet beoefende voor de Tweede Wereldoorlog de vijfkampsport en de military tot op Olympisch niveau en stond bekend als een uitstekend ruiter. Tonnet was drager van onder andere de Militaire Willemsorde.

Onlangs werd disciplinechef paardrijden van de Nederlandse Vijfkampbond Paul Bavelaar aangesteld als voorzitter van de Stichting Veilige Paardensport.

Meer informatie over de Nederlandse Vijfkampbond: www.nederlandsevijfkampbond.nl