Gemeente Breda

Wethouder Snier reikt prijs uit aan winnaar actie Blijf in Beeld

Harold Horn uit Breda is winnaar van de actie Blijf in Beeld. Deze actie heeft als doel zoveel mogelijk leerlingen te stimuleren en te helpen bij de overstap van het VMBO naar het MBO.

Gemeente Breda heeft aan het einde van het vorige schooljaar de prijs, een cadeaubon van 100 verloot onder examenkandidaten van Bredase VMBO-scholen. Harold wint de prijs omdat hij na zijn eindexamen op het Prisma Van Cooth een kaart heeft ingevuld met daarop zijn vervolgonderwijs. Hij volgt nu de opleiding Mechatronica op het Radius College van het ROC West Brabant. Wethouder Henk Snier (Onderwijs) heeft hem de prijs vanmiddag overhandigd.

De ervaring leert dat jongeren bij de overstap van de ene naar de andere onderwijsvorm vaak afhaken. Velen hebben na het VMBO-eindexamen of nog geen duidelijk idee welke vervolgopleiding ze willen volgen, of gaan eerst een tijdje werken of worden niet aangenomen op de gekozen opleiding. Om zoveel mogelijk leerlingen te stimuleren en te helpen bij de overstap van het VMBO naar het MBO heeft de gemeente vorig jaar voor het eerst de actie Blijf in Beeld georganiseerd. Deze actie is ook dit schooljaar gehouden. Blijf in beeld maakt ook deel uit van de extra impuls Voortijdig Schoolverlaten in het kader van het programma de Aanval op de uitval en helpt daarmee voortijdige schooluitval zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken.

Er zijn bijna 1100 kaarten binnengekomen waarop eindexamenkandidaten VMBO hun vervolgopleiding konden aangeven. 856 kaarten zijn afkomstig van Bredase eindexamenkandidaten, de overige zijn afkomstig van jongeren uit de buurgemeenten. Van de 856 Bredase leerlingen hebben er 22 in eerste instantie geen vervolgonderwijs ingevuld. Deze 22 jongeren worden persoonlijk benaderd door TransiT, een team van trajectbegeleiders dat in opdracht van de Gemeente Breda werkt. Door deze begeleiding hebben 6 jongeren zich alsnog bij een opleiding aangemeld. 4 jongeren willen perse gaan werken. De overige 12 zijn nog in gesprek met de medewerkers van TransiT. Van de leerlingen die wel een vervolgopleiding hebben ingevuld wordt thans door TransiT nagegaan of ze daadwerkelijk zijn aangenomen en gestart met de opleiding.

De volgende fase in het project Blijf in beeld is de monitoring. De leerlingen die zijn gestart op één van de Bredase colleges krijgen zonodig hulp van een projectteam van de gemeente Breda en het CWI bij het vinden van een leerbaan als onderdeel van de opleiding. Middels het Convenant Voortijdig Schoolverlaten 2008-2011 heeft de gemeente met beide West-Brabantse ROCs afspraken gemaakt over extra zorgbegeleiding voor leerlingen om een beroepsopleiding met een diploma af te ronden.

Breda, 13 november 2008