Gemeente Hilversum

Gemeenteraad vraagt uw mening over nieuw vergadermodel

publicatiedatum: woensdag 12 november 2008

Vóór 13 februari 2008 vergaderde de gemeenteraad als volgt: Er waren vijf raadscommissies (Bestuur, Stad, Economie, Welzijn en Verkeer en Buurt), die iedere maand bijeenkwamen. Hierin werden onderwerpen besproken en konden de commissieleden het college of de raad adviseren. Ook vond eens per maand een raadsvergadering plaats.

Sinds 13 februari 2008 vergadert de gemeenteraad volgens een nieuw model. Het nieuwe vergadermodel had drie doelstellingen: efficiënter vergaderen, de burger meer betrekken en tot slot meer ruimte voor politiek debat. De woensdagavond is de vaste vergaderavond geworden. Er wordt twee keer in de drie weken op woensdag vergaderd.

Elke avond is opgebouwd volgens een vast stramien. Van 18.45 tot 19.30 uur is er Het Forum, een ontmoetingsplek voor inwoners, organisaties, politici en ambtenaren. Van 19.30 tot 21.30 uur is er De Discussie waarbij op vastgestelde tijden in twee parallelle sessies diverse onderwerpen worden behandeld (zoals in de oude commissies). Tot slot is er vanaf 21.45 uur. Het Besluit, waarin de plenaire gemeenteraad besluiten neemt.

Bij de invoering van het nieuwe vergadermodel is afgesproken aan het einde van dit jaar te evalueren. Graag betrekt de gemeenteraad ook u daarbij. Het vergadermodel was immers ook bedoeld om de burgers meer te betrekken bij de politiek, en andersom natuurlijk.

De gemeenteraad is er geïnteresseerd in of u verbeteringen of verbeterpunten ziet. Is het bijwonen van onderwerpen nu bijvoorbeeld makkelijker geworden door de vaste aanvangstijdstippen? Is Het Forum wel een aantrekkelijke manier om in contact te komen met de leden van de gemeenteraad? Wij horen graag uw mening over deze en andere vragen.

U kunt meedoen aan de evaluatie door het evaluatieformulier via deze site te downloaden en uiterlijk 24 november te retourneren aan

Burgemeester en wethouders
T.a.v. De Griffie
Antwoordnnummer 1199
1200 VB Hilversum

Op basis van de opgedane ervaringen en de evaluatieformulieren zal een werkgroep, bestaande uit drie raadsleden, een voorstel schrijven voor het Presidium (dit is een bijeenkomst met alle fractievoorzitters) medio december. Volgens de huidige planning zal de evaluatie van het vergadermodel vervolgens worden geagendeerd voor De Discussie van 14 of 21 januari en indien nodig (aanpassing Reglement van Orde etc) voor Het Besluit van 4 of 11 februari 2009.

De gemeenteraad bedankt u voor uw medewerking en belangstelling!