Gemeente Haren

Nationaal Landschap Drentsche Aa in Groningen

Begrenzing

13/11/2008

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen en burgemeester en wethouders van de gemeente Haren hebben ingestemd met de begrenzing van het Groningse deel van het Nationaal Landschap Drentsche Aa. De grens wordt grofweg gevormd door de as
Noordlaren-Glimmen-Haren-Groningen aan de oostkant en de provinciegrens en de oostoever van het Paterswoldsemeer aan de westkant. Zie kaartje hieronder en als pdf hiernaast.

Begrenzing Drentsche AA in Groningen

Het Groningse deel beslaat ongeveer 5% (ca. 1500ha) van het totale oppervlakte; 95% (ca. 28.500ha) van het oppervlak ligt in Drenthe. De status van nationaal landschap houdt in dat het Drentsche Aa-gebied een van de 20 meest bijzondere landschappen van Nederland is. Dit betekent dat de overheid extra aandacht heeft voor het gebied en dat er extra geld wordt vrijgemaakt om de landschapskwaliteiten van de gebieden te behouden en te versterken. Het betekent niet dat het gebied een openluchtmuseum is geworden. Het blijft een vitaal gebied waar wordt gewerkt, gewoond en gerecreëerd.

De landschapskwaliteiten zijn:

* de vrij meanderende beken en open weilanden op de lage gronden;
* de samenhangende complexen van dorpen met essen op de hogere gronden en door houtsingels omzoomde weilanden, bossen en heides en moderne ontginningen daar tussenin;

* een grote mate van kleinschaligheid.

De uitgangspunten voor begrenzing zijn:

1. Voldoende draagvlak bij alle sectoren van de bevolking; binnen het nu voorgestelde gebied is er voldoende draagvlak bij de bevolking en de landbouw.

2. Qua begrenzingsystematiek aansluiten bij Drenthe dus de stroomdalbenadering; alleen dat deel van de Hondsrug dat hoort bij het stroomdal van de Drentsche Aa wordt meegenomen.
3. De begrenzing mag geen problemen geven voor uitvoering van andere beleidsvoornemens; zoals de zuidelijke ringweg rond Groningen en de uitvoering van de Visie Meerweg.

4. Pragmatisch; daar waar gebiedjes al een bescherming hebben deze opnemen binnen de begrenzing; bijvoorbeeld de beschermde dorpsgezichten langs de Rijksstraatweg.

De formele vaststellingsprocedure lift mee met de procedure voor het nieuwe provinciaal omgevingsplan (POP) die momenteel loopt. Een voorontwerp is gereed; binnenkort volgt het ontwerp-POP. In dat kader kunt u zienswijzen indienen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw F.L. van der Schuur 050 31 64 941 (f.l.vander.schuur@provinciegroningen.nl) of de heer A. Keuning 050 53 39 926 (a.h.keuning@haren.nl)