Gemeente Haren

Groenwijzer - november 2008

13/11/2008

logo groenwijzer

Toelichting gemeentelijke kaplijst

In het kader van de zorgplicht controleren de wijkhoofden de gemeentelijke bomen op vitaliteit en stabiliteit. Bij een aantal bomen is op deze punten gebreken aangetroffen. Sommige zijn zelfs al afgestorven. Om te voorkomen dat deze bomen schade veroorzaken verlenen wij voor deze bomen een kapvergunning. De bomen zijn te herkennen aan de witte stip op de stam.

Informatie over te kappen bomen
Om meer inzicht te geven waarom bomen gekapt worden is op de gemeentelijke internetpagina een speciale kaart geplaatst. Elke boom die gekapt gaat worden is aangeduid met een icoon. Wanneer u op het icoon klikt krijgt u een tekstballon te zien met daarin specifieke informatie over de boom. Tevens is een foto toegevoegd.

Kaplijst screenshot

Herplantplicht
In principe geldt voor de meeste van de vermelde bomen in de kaplijst een herplantplicht. Dit is echter niet altijd mogelijk omdat boven- en ondergrondse groeiomstandigheden slecht zijn. Wanneer deze zijn verbeterd worden nieuwe bomen aangeplant.

Maken van bezwaar
Wanneer u door ons besluit, het verlenen van een kapvergunning, in uw belangen meent te zijn getroffen, kan daartegen binnen zes weken een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders indienen. Voor het verstrijken van de bezwarentermijn worden door de gemeente geen bomen gekapt. De kaplijst is een overzicht van de bomen waaraan een vergunning is verleend en welke bomen door middel van een melding gekapt mogen worden. Mocht u vragen hebben dan kunt u deze richten aan de heer G. Hummel van de afdeling Beheer Openbare Ruimte en Gebouwen via telefoonnummer 050 53 39 934.
Tuintip

De tuin winterklaar?
Je hoort regelmatig de uitspraak "Is de tuin al winterklaar?". Dan wordt bedoeld: alle bovengrondse delen van vaste planten kort boven de grond afsnoeien en alle bladeren uit de border wegvegen. Het ziet er keurig uit, dat wel. Maar voor de planten en vooral voor allerlei beestjes is het veel beter om met deze werkzaamheden te wachten tot het voorjaar. In de winter zorgt het afgestorven blad voor bescherming en schuilplaatsen voor lieveheersbeestjes en andere insecten. Het is wel een goed idee om afgevallen blad van het gras te harken en in de borders tussen de vaste planten of onder struiken te vegen. En ook bodembedekkende rotsplanten hebben graag frisse lucht.

Snoeien van veel heesters is makkelijk in de winter als het blad er af is. Voor de meeste bladverliezende heesters is laat in de winter een goed tijdstip, op een vorstvrije dag. Alleen bomen of heester waarvan de sapstroom heel vroeg op gang komt moeten al vroeg, uiterlijk december worden gesnoeid. Dit geldt voor berken, maar bijvoorbeeld ook voor de druif over de pergola. Groenblijvende heesters helemaal niet snoeien in de winter.

Als tuinieren je hobby is: kijk op http://www.haren.groei.nl of kom langs bij een van de activiteiten van de tuinvereniging Groei & Bloei afdeling Haren/Eelde.

groei & bloei

Groenwerkzaamheden

Reguliere werkzaamheden
Al het gehele groeiseizoen houden we de plantvakken onkruidvrij en verwijderen we het zwerfvuil, zo ook de komende maand.

Bladruimen
We zijn begonnen met het bladruimen. De bladeren worden op hopen geblazen. Ook het blad dat van gemeentelijke bomen afkomstig is en in uw tuin is gevallen kunt u bij deze hopen leggen. Wilt u erom denken het blad niet tegen de bomen aanleggen. Dit maakt het afvoer van het blad lastig.

Slootonderhoud
In september zijn we begonnen met het slootonderhoud. We zijn begonnen met het onderhouden van de slootkanten. We gaan nu verder met het maaien van de sloten zelf.

Graskanten snijden
Trio-bedrijven zal de komende tijd de graskanten gaan onderhouden. Alle gazons krijgen weer een strak gesneden kant.

Contact
Mocht u naar aanleiding van deze Groenwijzer nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het centrale nummer van het team Woonomgeving aan de Westerse Drift 050 53 39 978. Tevens kunt u al uw vragen en opmerkingen per e-mail sturen naar groenwijzer@haren.nl