Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

onderzoek naar praktijkkosten en inkoopvoordelen

KNMP commentaar op NZa onderzoek naar praktijkkosten en inkoopvoordelen

13 november 2008

Een week geleden heeft de Nederlandse Zorgautoriteit met veel publiciteit de resultaten bekendgemaakt van het Conquaestor onderzoek naar praktijkkosten en inkoopvoordelen van apothekers en apotheekhoudenden. De KNMP plaatste onmiddellijk na de publicatie vraagtekens bij de manier waarop de NZa het onderzoek interpreteert en extrapoleert.

Deze week heeft de KNMP tijdens een technisch overleg met de NZa hierop uitgebreid commentaar geleverd. U kunt het commentaar hiernaast downloaden. De kritiek van de KNMP en de impact daarvan op de uitkomsten van het onderzoek is dermate fundamenteel dat de KNMP de NZa dringend heeft verzocht het eindrapport aan te passen.

Het Hoofdbestuur van de KNMP is op het moment in gesprek met minister Klink van Volksgezondheid en met zorgverzekeraars over nieuwe spelregels en een nieuw zorgstelsel, waarbij de patiënt centraal staat en waarbij de apotheker niet meer afhankelijk is van inkoopvoordelen. Focus op medicatieveiligheid is immers waar de patiënt recht op heeft.