Groen!

Brussel, 13 november 2008

Groen! vraagt duidelijke regularisatiecriteria

Senator Freya Piryns, daagt Open VLD minister Turtelboom uit om kleur te bekennen en zal zelf wetsvoorstel met duidelijke regularisatiecriteria neerleggen

Groen! daagt de minister uit om eindelijk duidelijkheid te verschaffen over haar ware plannen wat betreft het asielbeleid en zal zelf een wetsvoorstel met duidelijke regularisatiecriteria neerleggen in Kamer en Senaat. Senator Piryns: "Minister Turtelboom moet kleur bekennen. Wil zij regularisatie op basis van objectieve criteria of niet? Is zij bereid het regeerakkoord uit voeren of niet en tegen welke timing? Mensen zonder papieren zijn geen pionnen die ze zomaar kan uitzetten voor de verkiezingen."

Minister voor Asiel en Migratie, Annemie Turtelboom, ontloopt sinds haar aantreden haar verantwoordelijkheden. Het discours van de minister, waarbij ze de schuld voor het uitblijven van de omzendbrief op regularisatie blijft leggen bij anderen dan zichzelf, is intellectueel niet correct. Senator Freya Piryns: "De manier waarop minister Turtelboom telkens verwijst naar haar regeringspartners voor het uitblijven van objectieve criteria voor regularisatie wordt stilaan gênant. Het regeerakkoord is nochtans duidelijk, het is dan ook aan de bevoegde minister om het uit te voeren. Maar de Open VLD en minister Turtelboom in het bijzonder voeren een bewuste verrottingsstrategie uit in dit dossier om electorale redenen."

Nu ook de federale ombudsman het willekeurige beleid ten aanzien van mensen zonder papieren bevestigt, wordt de onwil van de minister steeds duidelijker. Groen!-senator Freya Piryns waarschuwde minister Turtelboom reeds in april voor het feit dat haar non-beleid zou lijden tot hongerstakingen en andere drukkingacties van mensen zonder papieren. Senator Piryns: "De belofte voor een omzendbrief creëerde hoop bij tienduizenden mensen zonder papieren. Deze hoop is ondertussen verworden tot wanhoop. "

Freya Piryns, Senator Groen!