Gemeente Zaanstad

13-11-2008
Bodemonderzoek in Krommenie en Assendelft

Op een aantal plaatsen in de Zaanse wijken Krommenie en Assendelft start binnenkort een onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in de grond. Het onderzoek gaat drie maanden duren. Rond februari 2009 levert adviesbureau Tauw uit Amsterdam de resultaten.

Het onderzoek in Krommenie en Assendelft is nodig om vast te stellen of op bepaalde locaties wel of geen asbest in de grond zit. Nu wordt aangenomen dat die kans aanwezig is, maar de gemeente wil daar graag meer duidelijkheid over. Daarom worden in Krommenie het riooltracé onder een aantal wegen in de wijken Noorder- en Zuiderham en bij de voormalige stortplaats De Vlusch onderzocht. En in Assendelft gaat het om Veenis aan Dorpsstraat 1001 en de voormalige stortplaats Marpet.

Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar de aanwezigheid van asbest in de bodem, op welke diepte de mogelijke verontreiniging zit en om welke gehaltes het gaat. Tot slot wordt bepaald of eventueel aanwezig asbest bij het huidige gebruik van de locatie mogelijk een risico vormt. Het onderzoek gebeurt door middel van grondboringen. Op diverse plaatsen op de locaties worden boorgaten en proefsleuven gegraven waaruit de monsters worden genomen. Deze gaten in de grond worden direct na het werk weer gedicht.

Achtergrond
Het is bekend dat de bodem in Zaanstad op vele plaatsen is verontreinigd als gevolg van het (industrieel) gebruik van terreinen. Daarnaast zijn vele terreinen in het verleden opgehoogd met (vervuilde) grond, puin en andere materialen om de lage en zachte bodem te verstevigen. Asbest is één van de stoffen die is aangetroffen.

In het verleden zijn al vele bodemonderzoeken uitgevoerd. Hierdoor is de algemene kwaliteit van de grond en het grondwater bekend. De gemeente Zaanstad wil een beter beeld krijgen van de aanwezigheid van asbest in de grond. Hiertoe is - op basis van historisch onderzoek - een aantal terreinen geselecteerd voor nadere inspectie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie,
075 - 655 2414 of e.klut@zaanstad.nl