Sociaal-Economische Raad

13 november 2008
De SER-Commissie Arbeidsomstandigheden heeft advies uitgebracht over een door TNO ontwikkeld systeem voor het stellen van prioriteiten voor een werkprogramma van kankerverwekkende stoffen zonder veilige drempelwaarde. Omdat er jaarlijks niet meer dan zo'n acht tot twaalf stoffen kunnen worden beoordeeld, moeten de meest voorkomende kankerverwekkende stoffen waaraan werknemers kunnen worden blootgesteld, met voorrang worden behandeld. De directeur Arbeidsomstandigheden van het ministerie van SZW had de SER-commissie gevraagd hierover te adviseren.

De commissie stemt in met de door TNO voorgestelde systematiek, maar realiseert zich dat er onzekerheden aan kleven. De commissie wijst daarbij op een verschillende indeling in prioriteitsklassen van stoffen die tot de groep nitro-PAK's behoren.

Over het werkprogramma oordeelt de commissie het volgende:
* Het huidige werkprogramma moet slechts voor twee tot drie jaar worden vastgesteld, omdat dan wellicht meer informatie beschikbaar is over gebruik en voorkomen van de stoffen die in de twee laagste prioriteitsklassen zijn ingedeeld. Ook zal in de komende vijf tot zes jaar duidelijk worden wat het effect is van de preregistratie in het kader van REACH van kankerverwekkende stoffen. De commissie wil te zijner tijd graag adviseren over een aangepast, nieuw werkprogramma.

* Uitgangspunt voor de behandeling van stoffen moet zijn de relevantie van die stoffen voor de Nederlandse werkplek. Binnen deze groep van stoffen zouden de zogenoemde stoffen zonder eigenaar de hoogste prioriteit moeten krijgen (waaronder de stoffen die zich ongewild vormen tijdens het productieproces).
* Uit efficiency-overwegingen (beperkte inzet van menskracht en financiële middelen) zou het werkprogramma moeten zijn afgestemd op wat elders in de EU of daarbuiten in behandeling is van deskundigencommissies. Hiermee wordt dubbel werk voorkomen.
* De commissie pleit ervoor dat als een stof in behandeling wordt genomen tevens wordt nagegaan welke andere stoffen verwant zijn en mogelijk als groep kunnen worden behandeld, bijvoorbeeld de nitroPAK's.