Partij van de Arbeid

Handen af van onze helpers

13-11-2008 03:13

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil het geweld tegen mensen met een publieke taak een halt toeroepen. Ze heeft één miljoen euro beschikbaar gesteld om de pakkans van de daders te vergroten. PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken: De grote toename van geweld is niet te tolereren.

Uit het rapport Agressie en geweld tegen politiemensen in de basispolitiezorg, dat vrijdag gepresenteerd wordt, blijkt dat het aantal geweldsmisdrijven tegen agenten sinds 1996 is verdrievoudigd. Terwijl het aantal geweldsdelicten in die periode groeide met 60 procent, nam het beledigen en bedreigen van een agent toe met 600 procent. Vrijwel alle 24 duizend agenten zijn ooit in aanraking gekomen met bedreiging, belemmering of gebruik van geweld. Het rapport is opgesteld door Jan Naeye, hoogleraar strafrecht en politierecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Om de dader zo snel en zorgvuldig mogelijk met zijn gedrag en de gevolgen hiervan te confronteren dient de pakkans te worden vergroot, aldus minister Ter Horst. Ze heeft daarom een miljoen euro beschikbaar gesteld voor een proef met cameras en audioapparatuur waar daders mee kunnen worden geïdentificeerd. Ter Horst: Deze pilot omvat de inzet van technische hulpmiddelen die een bijdrage dienen te leveren in het opsporen en vervolgen van de verdachte. Het gaat hierbij onder meer om cameras, middelen om de betrokkenheid van burgers te vergroten bij de opsporing en apparatuur om de analyse en de kwaliteit van de beelden in het belang van de opsporing en vervolging te verbeteren.

Attje Kuiken: De grote toename van geweld is niet te tolereren. Mensen die hun leven in dienst stellen ons te beschermen mogen zelf niet het slachtoffer worden van geweld. Zij doen zwaar en belangrijk werk. Daar moeten we respect voor hebben. Door onder meer streng straffen, de pakkans vergroten en het uitgaansgeweld moet deze negatieve spiraal worden doorbroken. Handen af van onze helpers!

Sinds 2000 voert de overheid een actief beleid om politiemensen te beschermen tegen agressie en geweld. Minister Ter Horst wil dat in 2011 het aantal voorvallen tegen politieambtenaren en andere werknemers met een publieke taak met 15 procent is verminderd ten opzichte van 2007.