Ministerie van Defensie

13-11-2008 14:16

DAG VAN RESPECT: MINISTER EN STAATSSECRETARIS GEVEN GASTLESSEN

Door heel Nederland geven vandaag tal van prominenten een gastles op scholen door het hele land. Minister van Middelkoop en Staatssecretaris de Vries stonden ook voor de klas.

Van Middelkoop verzorgde vanmorgen een les over respect op de Koningin Beatrix School in Berkel en Rodenrijs. Hij zat vroeger zelf op deze school. De leerlingen waren erg geïnteresseerd en wisten veel van Defensie. Velen hebben een neef of een oom die in Uruzgan heeft gezeten, of die voor Defensie werkt.

De leerlingen lieten de minister duidelijk weten wat zij onder respect verstaan. Ouderen helpen, elkaar laten uitspreken, elkaar niet pesten, niet discrimineren. De minister sprak ook over Afghanistan, nadat er een DVD werd afgespeeld over de missie in Afghanistan. Hij vertelde dat de militairen daar met respect met de Afghanen omgaan en de cultuur en de religie van de Afghanen proberen te begrijpen.

Staatssecretaris Jack de Vries sprak vanmorgen uitgebreid met groep 7 en 8 van basisschool de Zuidwester in Den Haag. Een gemêleerde school met kinderen uit alle windstreken, in een van de âprachtwijkenâ van minister Vogelaar. De rode draad in deze gesprekken was ârespectâ, vanmorgen vooral toegespitst op de politiek.

De staatssecretaris kreeg veel vragen. Vooral over zijn eigen werk, over Wilders, over het thema respect en ook over Obama. De meeste kinderen waren fan van Obama, want hij geeft hen hoop, vertelden ze soms juichend. Ze waren ook erg onder de indruk toen hij vertelde over Wesley Schol, een deels Surinaamse militair, die begin dit jaar sneuvelde in Afghanistan.

De Vries vond het âeen bijzondere en leuke ervaringâ en was âverrast hoe opvallend goed geïnformeerd en enthousiast de kinderen warenâ.

www.dagvanrespect.nl