Gemeente Montferland

Gemeente Montferland breidt dienstverlening op internet fors uit

De gemeente Montferland heeft haar digitale dienstverlening uitgebreid door het aanbieden van ruim 30 elektronische formulieren in een geheel vernieuwd digitaal loket op de website. Deze formulieren vormen een belangrijke schakel in de dienstverlening van de gemeente naar onder andere burgers en bedrijven. Door het digitaal aanbieden van producten en diensten is men niet meer gebonden aan de openingstijden van het gemeentehuis. Het digitale loket is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Een elektronisch formulier is een digitale dienst via internet. Het biedt de gebruiker ondersteuning bij het online aanvragen van producten en/of diensten. Alle elektronische formulieren zijn voorzien van een online-invulhulp. Binnen het formulier zijn verschillende paden vastgelegd, die ervoor zorgen dat de aanvrager alleen die vragen te zien krijgt, die van toepassing zijn.
Door de verviervoudiging van het aantal formulieren is het digitale aanbod zeer divers, te denken valt aan 'Hondenbelasting aan- of afmelden', 'Melding schade aan wegen en trottoirs', 'Automatische incasso aanvragen of wijzigen', 'Belasting en heffingen kwijtschelding aanvragen', voor een industrie of bedrijventerrein inschrijven en 'Langdurigheidstoeslag aanvragen'.

Online afspraak maken
Naast de ruim dertig nieuwe formulieren is het eveneens mogelijk om online een afspraak te plannen met de afdeling Publiekszaken. Deze afdeling verzorgt onder andere de aangifte van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, geboorte- overlijdensaangifte, paspoorten en rijbewijzen.

De mogelijkheden voor het maken van een afspraak zijn: Maandag: 13:30 uur tot 16:00 uur
Dinsdag: 13:30 uur tot 16:00 uur
Donderdag: 13:30 uur tot 16:00 uur

DigiD
Sinds vorig jaar is de gemeente Montferland aangesloten bij DigiD. De online formulieren kunnen door middel van een gebruikersnaam en een wachtwoord afgenomen worden.

Aanvragen DigiD
Aanvragen van een DigiD gaat eenvoudig. Op onze website staan diverse producten waarvoor inloggen met DigiD nodig is. Bij deze producten wordt de mogelijkheid geboden DigiD aan te vragen. Na het invullen van een aantal gegevens stuurt DigiD per post een persoonlijke activeringscode naar het (huis)adres van de aanvrager, zoals men bekend is bij de gemeente. Door die code in te vullen op de genoemde website, activeert de gebruiker de aanvraag. De gebruiker kiest zelf een gebruikersnaam met wachtwoord waarmee gebruik kan worden gemaakt van een groeiend aantal elektronische overheidsdiensten op internet.

Wat is DigiD?
DigiD is een gemeenschappelijk systeem voor de overheid, waarmee de identiteit van de burgers kan worden geverifieerd op internet. Op aanvraag ontvangt de burger hiervoor een gebruikersnaam met wachtwoord van DigiD.