Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Wajong moeilijk in ministerraad?

De CG-Raad ziet een gunstige ontwikkeling voor toekomstige Wajongers die werken. Dit zijn jongeren met een handicap of chronische ziekte die in 2010 18 jaar worden en werken. Signalen van enkele regeringspartijen wijzen daarop. Toch is de CG-Raad nog niet gerust op de uiteindelijke voorstellen van minister Donner, die morgen in de ministerraad worden behandeld.

CDA-partijcongres

Het partijcongres van het CDA heeft op 8 november een resolutie aangenomen over de mogelijkheid van pensioenopbouw voor Wajongers en Wsw-ers. De resolutie stelt: 'Ook jonggehandicapten moeten een aanvullend pensioen kunnen opbouwen indien zij werken naar wat zij kunnen en mogen gezien hun handicap (Klik hier voor de resolutie).

Spekman

Een ander positief signaal is de uitspraak van PvdA-kamerlid Hans Spekman. Hij zei dat de PvdA nooit zal toestaan, dat mensen die naar vermogen werken, een inkomen ontvangen dat onder het wettelijk minimumloon ligt. Spekman deed deze uitspraak op 12 november 2008 tijdens een bijeenkomst van ABVAKABO FNV over de toekomst van de Wsw.
Al eerder deed de PvdA een soortgelijke uitspraak. In de PvdA notitie Kansen geven, Kansen grijpen staat dat Wajongers die bij een reguliere werkgever werken, een beloning conform CAO moeten krijgen. Deze notitie is in mei van dit jaar verschenen.

Werk moet lonen

Momenteel werkt minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn plannen met de Wajong uit in een wetsvoorstel. Volgens deze plannen zullen zeer veel werkende Wajongers niet het minimumloon verdienen. Dit kunnen jongeren zijn die fulltime werken en jongeren die in deeltijd moeten werken vanwege hun handicap. Ook kunnen, als deze plannen doorgaan, Wajongers geen pensioen opbouwen. De CG-Raad pleit al lang voor 'Werk moet lonen'. Het wetsvoorstel van de minister voorziet hier onvoldoende in.

Ministerraad

Het wetsvoorstel over de Wajong wordt vrijdag 14 november in de ministerraad behandeld. De vraag is of de PvdA- , CDA- en CU-ministers akkoord gaan met het wetsvoorstel nu de coalitiepartijen zich duidelijk hebben uitgesproken voor een goede beloning van Wajongers en de mogelijkheid om pensioen op te bouwen. Het zou wel eens moeilijk kunnen worden.

(Geplaatst: 13 november 2008)

---