Waterschap Velt en Vecht


Onjuiste berichtgeving belastingtarieven Velt en Vecht

Donderdag 13 november berichtten verschillende media over grote verschillen in belastingtarieven tussen waterschappen op basis van een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Zo zou waterschap Velt en Vecht zes maal duurder zijn dan waterschap Reest en Wieden. Dit klopt niet. Beide waterschappen hanteren vergelijkbare tarieven.

De Unie van Waterschappen heeft een persbericht verstuurd als reactie op het onderzoek van de Vereniging eigen Huis. Tevens is hier een overzicht te downloaden van de Waterschapslasten 2008.

Tarieven vergelijken
Een aantal Drentse en Overijsselse waterschappen hebben de belastinginning uitbesteed aan Lococensus. Op
www.lococensus.nl/belastingloket/tarieven zijn de tarieven van deze waterschappen te vergelijken.

Eigen vermogen
Ook is bericht dat er grote verschillen zijn in het eigen vermogen van waterschappen. Het klopt dat Velt en Vecht een relatief hoog eigen vermogen heeft. De reden hiervoor is grotendeels gelegen in een forse financiële meevaller die Velt en Vecht twee jaar geleden hebben gehad. Omdat Velt en Vecht een relatief grote aandelenportefeuille in de Nederlandse waterschapsbank heeft, konden wij flink profiteren van een eenmalige extra dividenuitkering. Dit heeft ons indertijd 28 miljoen euro opgeleverd (omgerekend ongeveer 140 euro per inwoner). Overigens zetten we een groot deel van dit bedrag in om de komende jaren de tarieven te drukken.