13-11-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

3 tot en met 9 november

Nederlandse troepen verlaten Forward Operating Base Anar Juy. - Foto: Ministerie van Defensie

Nederlandse genisten hebben de voormalige Forward Operation Base Anar Juy ten oosten van Deh Rawod herbouwd en opnieuw ingericht. De Afghan National Army (ANA) en een Frans Operational Mentor en Liaison Team (OMLT) bemannen deze post nu permanent.

In Kotwal, ten noorden van Tarin Kowt, is een nieuw checkpoint van de Afghan National Police (ANP) opgeleverd. Dergelijke bases maken de aanwezigheid van de Afghaanse overheid in Uruzgan zichtbaar en vergroten de veiligheid voor de lokale bevolking.

Samen met ANA-militairen worden sociale patrouilles gelopen (archieffoto). - Foto: Gerben van Es/AVDD

Versterking veiligheidsgevoel Sociale patrouilles van Task Force Uruzgan (TFU) en ANA-militairen versterken ook het veiligheidsgevoel van de bevolking in de provincie. De contacten met de inwoners van de dorpen vormen voor de militairen bovendien een goede bron van informatie. Onderstaande video geeft een impressie van een sociale patrouille in de buurt van Chora.

Video: Sociale patrouille

Waterplan De International Security Assistance Force (ISAF) gaat ondersteuning bieden aan de bevolking van dorpen langs de rivieren Teri Rud en Helmand in Uruzgan. Deze dorpen worden ieder jaar tijdens het regenseizoen bedreigd door overstromingen. Het Provinciaal Reconstructie Team in Deh Rawod overlegt met de dorpshoofden en het districtsbestuur om een structurele oplossing voor dit probleem te vinden.

IJzeren netten met stenen moeten de Afghanen en hun grond beschermen tegen het stijgende water. - Foto: Ministerie van Defensie

Er wordt gestreefd naar een geïntegreerd waterplan voor heel Uruzgan. Dammen, reservoirs en irrigatiekanalen moeten de waterlopen tijdens de verschillende seizoenen beter reguleren. Binnenkort begint de uitvoering van de eerste projecten in het kader van dit waterplan.

Opstandelingen gearresteerd Australische ISAF-militairen hebben op 20 oktober in Kalah Kalah, een dorp in de omgeving van Chora, drie opstandelingen gearresteerd. Dat werd deze week bekend gemaakt. Eén van hen fungeerde als 'rechter' binnen de opstandelingenbeweging. Zij zijn onder meer betrokken geweest bij een gewapende overval op een bus. Inmiddels zijn de drie overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Gevechtscontacten

* Deze week werden opnieuw enkele Improvised Explosive Devices (IED's) opgespoord en onschadelijk gemaakt. * Op 5 november merkte een patrouille van de TFU een vijandelijke waarnemer op. Toen zij deze met vuur wilden verjagen werden ze zelf beschoten. Daarop heeft de eenheid teruggevuurd. Bij deze actie vielen waarschijnlijk slachtoffers onder de vijandelijke strijders. * Bij patrouillebasis Qudus vond kort vuurcontact plaats toen een gecombineerde eenheid van de ANA en een Nederlands OMLT merkte dat de basis genaderd werd door opstandelingen. * Kandahar Air Field was afgelopen week eenmaal het doelwit van een raketaanval. Daarbij raakten liepen twee geparkeerde Nederlandse voertuigen schade op. * Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force kwamen enkele malen in actie ter ondersteuning van ISAF- en Afghaanse grondeenheden. * Nederlandse F-16's ondersteunden eenmaal ISAF-eenheden in de provincie Helmand. Bij deze acties zijn mogelijk slachtoffers gevallen onder vijandelijke strijders.