KNHS

terug

Edward Gal aan het woord in boek over homosexualiteit in de topsport 13 november 2008
Gelijkspel

Dressuurruiter Edward Gal is een van de tien (oud-)sporters die hun medewerking hebben verleend aan het boek Gelijkspel over homoseksualiteit in de sport. In het boek vertelt Edward open en eerlijk over zijn homoseksualiteit. De topruiter zat niet bepaald te wachten op een homoseksuele relatie. Met gedrevenheid in de sport en ideaalbeelden over een gezinsleven hield hij zijn ware gevoelens jarenlang op afstand.

Gelijkspel is een mooi genuanceerd boek dat (oud-)sporters uit negen takken van sport aan het woord laat. Het geeft duidelijk de gevoelens weer waar deze sporters mee worstelen of geworsteld hebben. Door dit boek te lezen zal er meer begrip komen voor de strijd die homoseksuelen overal in de maatschappij moeten leveren.

Uit alle verhalen van de tien sporters blijkt dat het uitkomen voor hun geaardheid binnen hun sport helemaal geen negatieve reacties heeft gegeven, terwijl ze daar vooraf wel voor bang waren. Het NOC*NSF hoopt dat met het lezen van dit boek meer sporters open en vrij kunnen zijn over hun geaardheid en dat ze de verhalen van collega sporters als een steun in de rug ervaren. Net als het NOC*NSF, zijn ook de geïnterviewde sporters van mening dat homoseksualiteit binnen de sport geen issue zou moeten zijn.

Naar aanleiding van de emancipatienota Gewoon homo zijn is de georganiseerde sport actiever aan de slag gegaan met het bevorderen van sociale acceptatie van homoseksualiteit in de sport. In dat kader neemt NOC*NSF namens de georganiseerde sport deel aan een alliantie die hieraan gaat werken. Naast NOC*NSF nemen onder andere Stichting Homosport Nederland, John Blankenstein Foundation en COC-Nederland aan die alliantie deel. Op 4 december wordt deze alliantie gepresenteerd en getekend.

De KNHS is van mening dat homoseksualiteit in de paardensport volledig geaccepteerd is. De KNHS stelt vanzelfsprekend alles in het werk om de juiste ondersteuning en begeleiding te bieden aan haar (top)sporters die, binnen het kader van de sport, problemen ervaren met hun homoseksualiteit.

Het boek kost 17,95 euro en is ook via de boekwinkel te verkrijgen.

Meer informatie: http://www.uitgeverijpepijn.nl/item-552