Hoogheemraadschap van Rijnland


waterprojecten Gouda

Rijnland draagt bij aan waterprojecten Gouda

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft besloten EUR 120.000 bij te dragen aan de restauratie van de onderdoorgang van de Dubbele Buurt in Gouda. Deze bijdrage doet Rijnland op verzoek van de gemeente Gouda en in het kader van het gezamenlijke project Hollandse Waterstad.

In het project Hollandse Waterstad werkt het hoogheemraadschap met diverse partijen samen, zoals o.a. de gemeente, het Watergilde, de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en de Zuid-Hollandse Bond van Toerisme.

Rijnland doet aan het project Hollandse Waterstad mee om de mogelijkheden te onderzoeken om de waterhuishouding in de binnenstad te verbeteren. Gouda wil meer aandacht voor het historische water in de binnenstad. Doel is het herstellen van de historische infrastructuur, het verbeteren van het stadsbeeld en het versterken van de toeristische recreatieve functie.

Met de bijdrage aan de restauratie van de onderdoorgang Dubbele Buurt wordt baggerspecie verwijderd en deel van de reparatie bekostigd. De restauratie van de onderdoorgang zal de doorstroming vergroten, hetgeen de waterkwaliteit verbetert. Na de restauratie kunnen kleine bootjes door de onderdoorgang varen.

Rijnland ondersteunt initiatieven om in historische stedelijke gebieden belangrijke wateren terug te brengen en werkt aan een bijdrageregeling voor dergelijke projecten.

Ook heeft het hoogheemraadschap besloten EUR900.000 beschikbaar te stellen voor een aantal maatregelen dat de gemeente in het kader van het gezamenlijk waterplan uitvoert. Het gaat onder andere om een bijdrage voor natuurvriendelijke oevers die de gemeente de afgelopen jaren al heeft aangelegd bij de vervanging van beschoeiingen en om de aanleg van extra water in Korte Akkeren en Bloemendaal.

(persbericht 11 november 2008)
'Droge voeten, schoon water!'