Hoogheemraadschap van Rijnland


Project IJsseldijk Gouda van start

Om Gouda in de toekomst beter te beschermen tegen het water gaat het hoogheemraadschap van Rijnland de IJsseldijk verbeteren. Deze dijk is een van de zogenaamde primaire waterkeringen en biedt bescherming tegen hoogwater op de Hollandsche IJssel.

Het te verbeteren traject betreft het westelijke gedeelte van de dijk en is circa 3 km lang: vanaf de Julianasluis tot aan de Waaiersluis, langs de bebouwde kom van Gouda. De waterstanden daar fluctueren als gevolg van getijdenwerking.

Uit een toetsing in 2003 bleek dat de IJsseldijk in de toekomst onvoldoende scoort op stabiliteit en `piping'. Bij een instabiele dijk kan afschuiving optreden. Piping betekent dat er water onder de dijk doorstroomt als gevolg van een waterstandsverschil tussen buiten- en binnendijks. Dit water voert gronddeeltjes uit de dijk mee waardoor de dijk verzwakt.

Doel is de dijk zodanig te verbeteren dat deze gedurende 50 jaar voldoet aan de veiligheidsnormen. Tevens wordt een ruimtereservering geclaimd voor een periode van 100 jaar. De waterkerende werken (sluizen, gemalen, etc.) moeten voor een periode van 100 jaar voldoen aan de veiligheidsnormen. Het hoogheemraadschap heeft aan Grontmij de opdracht verleend om het versterkingsplan voor de dijk op te stellen.

Bij de dijkverbetering gaat het niet alleen om technische zaken, er wordt ook een aantal andere randvoorwaarden meegenomen. Het gaat hierbij vooral om de landschappelijke, natuur-, cultuurhistorische en archeologische waarden. Bij de dijkverbetering wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het wonen, werken en verkeer op en rondom de dijk.

Om al deze belangen in een vroeg stadium te inventariseren en deze mee te kunnen nemen in de planvorming is onlangs een klankbordgroep geïnstalleerd. Hierin hebben vertegenwoordigers van alle belanghebbende partijen, zoals o.a. het Wijkteam Kort Haarlem, de Stichting Platform binnenstad en haar randen, Die Goude, Croda, Yarden en diverse woningcorporaties, zitting. Deze groep zal actief meedenken over oplossingen voor de verbetering van de waterkering en fungeert tevens als informatiebron voor omwonenden en geïnteresseerden.

(persbericht 10 november 2008)

'Droge voeten, schoon water!'