ActiZ start kort geding tegen ministerie VWS

13/11/2008 16:45

ActiZ

Tariefkorting brengt thuiszorgsector verder in rode cijfers

ActiZ, brancheorganisatie van zorgondernemers, daagt het ministerie van VWS voor de rechter. In een kort geding vraagt ActiZ het ministerie om af te zien van een structurele korting van 3,5% op de tarieven die thuiszorginstellingen krijgen voor het verlenen van zorg. Vorig jaar heeft ActiZ met VWS afspraken gemaakt over een regeling waardoor deze extra bezuiniging van 70 miljoen euro niet nodig is. Het ministerie heeft die afspraak nu eenzijdig verbroken. Via de rechter wil ActiZ VWS alsnog aan de afspraak houden. Gaat de extra bezuiniging toch door dan belanden nog meer thuiszorginstellingen verder in de rode cijfers.

In 2008 moesten thuiszorginstellingen 115 miljoen euro bezuinigen op AWBZ-zorg, zo bepaalde het ministerie van VWS. Het gaat om persoonlijke verzorging en ondersteunende begeleiding; cruciale vormen van zorg waardoor cliënten zelfstandig kunnen blijven wonen. Eind 2007 spraken ActiZ en VWS met elkaar af om deze bezuiniging te realiseren via een zo doelmatig mogelijke inzet van zorg. Zorginstellingen die erin slagen om de zorg aan hun cliënten uiterst doelmatig en efficiënt te verlenen kunnen daardoor een korting op hun tarief voorkomen. Uit een recente verkenning van ActiZ blijkt dat de meeste thuiszorginstellingen er op deze manier in geslaagd zijn om de bezuiniging te halen. In tegenstelling tot de eind 2007 gemaakte afspraken wil VWS de huidige regeling per januari 2009 echter laten vervallen en vervangen door een structurele korting op het tarief van 3,5% wat neerkomt op een nieuwe bezuiniging voor 2009 van 70 miljoen euro. "Daarmee is niet alleen sprake van onbehoorlijk bestuur", stelt Aad Koster, directeur ActiZ, "VWS gaat ook volledig voorbij aan het feit dat de bezuiniging al gerealiseerd is. Wij worden nu dubbel gepakt." De brancheorganisatie pleit daarom voor voortzetting in 2009 van de huidige regeling waarmee geborgd is dat de uitgaven niet onnodig zullen stijgen.

Rode cijfers

"De staatssecretaris zegt dat de thuiszorg haar veel waard is", zegt Koster, "maar in haar beleid zien we dat niet terug." De voorgestelde tariefkorting bewijst volgens ActiZ opnieuw dat VWS geen keuzes maakt en bezuinigingen daarom maar weer via tariefkortingen afwentelt op de zorgaanbieders. Die komen daardoor in een steeds lastiger parket: aanbieders staan voor de opgave om verantwoorde zorg te leveren en tegelijkertijd worden de vergoedingen daarvoor steeds verder teruggeschroefd. Dit leidt bij instellingen tot een onmogelijke spagaat waarvan de gevolgen al duidelijk zichtbaar zijn. Zo wees onderzoek van PriceWaterhouseCoopers deze zomer uit dat de financiële positie van onder andere de thuiszorginstellingen uitermate slecht is. Van de instellingen zal 63% verlies lijden over 2008. In 2007 was dat 52%. Gaat deze tariefkorting door dan belanden nog meer instellingen in de rode cijfers. Uiteindelijk komt het voortbestaan van zorgorganisaties in gevaar met alle risico's van dien voor de zorg voor de cliënten. "Onderzoek laat zien dat in onze sector de overheadkosten al zeer laag zijn en de productiviteit hoog is. Daar zit geen enkele rek meer in om een bezuiniging op te vangen", besluit Koster.








Actiz