Zeeuws onderzoek wint JGZ Innovatieprijs 2008

13/11/2008 16:45

RIVM

Met een onderzoeksproject dat zorgt voor een snellere signalering van opvoed- en opgroeiproblemen hebben Zeeuwse jeugdgezondheidszorgorganisaties de 'Jeugdgezondheidszorg Innovatieprijs 2008' gewonnen. Het project vergelijkt het bezoek van ouders met hun kind van 18 maanden aan het consultatiebureau met een bezoek van een JGZ-verpleegkundige aan huis. Tijdens een huisbezoek kan de JGZ-verpleegkundige het kind in de eigen thuissituatie observeren. De prijs is vandaag uitgereikt op het Jaarcongres 'Samen Sterker' georganiseerd door het Centrum Jeugdgezondheid van het RIVM.

Ouders krijgen regelmatig een uitnodiging van de jeugdgezondheidszorg om naar het consultatiebureau te komen, ook als hun kind 18 maanden is. In het onderzoeksproject 'Vroegsignalering van manifeste opvoedings- en ontwikkelingsproblemen tijdens het 18 maanden huisbezoek' wordt een bezoek van ouders aan het consultatiebureau vergeleken met een huisbezoek. Het doel hiervan is inzicht te krijgen in de effectiviteit en de doelmatigheid van beide bezoekvormen met betrekking tot het signaleren van opvoedings- en ontwikkelingsproblemen. Het project is vernieuwend vanwege de combinatie van een bezoek aan huis en het gebruik van de Vragenlijst Onvervulde Behoefte aan Opvoedingsondersteuning Zeeland, de VOBO-Z. Met behulp van deze vragenlijst kunnen JGZ-verpleegkundigen op gestructureerde wijze de behoeftes van ouders op gebied van opvoedingsondersteuning bespreken. Zowel de gezondheid van het kind als gezinszaken komen daarbij aan bod. Voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat er met deze manier van werken meer risicokinderen worden opgespoord. De vragenlijst is een nieuw signaleringsinstrument dat in samenwerking met het Julius Centrum UMC Utrecht is ontwikkeld.

De JGZ Innovatieprijs is in het leven geroepen om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de professionalisering van de JGZ. De prijs, een beeld gemaakt door Riet Kolenberg uit Bodegraven, werd uitgereikt door Hoogleraar Jeugdgezondheidszorg, professor HiraSing. Het Jaarcongres heeft dit jaar als centraal thema 'Samen Sterker' met als doel kennis en ervaring in de JGZ te delen met professionals en beleidsmakers.








Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu