Provincie Overijssel

Klimaatconferentie voor Europese regio's

calre_header.jpg (251 Kb)

Aanstaande vrijdag wordt in het Provinciehuis een Internationale Conferentie over Klimaatverandering en Watermanagement gehouden. Afgevaardigden en deskundigen uit tal van Europese Regio's komen in Zwolle bijeen om de problematiek rond klimaatverandering te bespreken en hun visie te delen. De deelnemers aan het congres komen uit regio's in Italië, Spanje, Frankrijk, Archangelsk en Silezië. De conferentie wordt live uitgezonden via http://www.ccwzwolle.nl/

De belangrijkste missie van de conferentie is het uitwisselen van ideeën en het afstemmen van beleidsvisies vanuit de verschillende Europese regio's. Daarbij staat het debat centraal. "Klimaatverandering is een groeiende politieke kwestie, die roept om uitwisseling van kennis en afstemming tussen de Europese regio's onderling" aldus CdK Geert Jansen van de organiserende provincie Overijssel.

Het programma voor de 14e is gevuld met prominente sprekers uit binnen- en buitenland. Commissaris van de Koningin Jansen opent de conferentie. Vicevoorzitter van Provinciale Staten van Overijssel, Joop Hassink, is dagvoorzitter. De introductie komt van Andries Heidema, lid van de Deltacommissie en burgemeester van Deventer. In de openingssessie wordt het woord gevoerd door Marnik Vanclooster (prof. Water Resources Research Universiteit Leuven) en Marco Gasparinetti, coördinator Climate Adaption, Water Scarcity en Droughts van de Europese Commissie, Hans Blokland van het Europees Parlement en Bernard Marquet, rapporteur bij de Raad van Europa.

In het tweede deel van de conferentie komen de bijdragen onder meer van Christina Gutierrez-Cortines (Europees parlement) Henning Jensen (Comité van de Regio's), Pieter Pauw (researcher klimaatverandering VU Amsterdam) en Gedeputeerde Piet Jansen. Andere sprekers zijn Clemens Cornielje (CdK Provincie Gelderland), Lenie Dwarshuis (Gedeputeerde Zuid Holland), Vitaly Fortygin (President Regio Archangelsk), Albert Cerise (President Regio Valle d'Aosta) Alexander de Roo (voorm. Vice president Europees Parlement) en Elvira Rodriguez Herrer (President Regio Madrid)

De roep om extra aandacht voor de klimaatkwestie klonk vorig jaar op uit Provinciale Staten. Voorzitter van de Staten Jansen, lid van de werkgroep CALRE (Conferentie van voorzitters van wetgevende deelstaatparlementen van Europa) maakte zich vervolgens sterk voor een internationaal klimaat congres ín Overijssel.

"The International Conference on Climate Change and Water Management" gaat van start op 13 november. Tegen de avond worden de internationale gasten verwelkomd in het provinciehuis, waarna een expertmeeting plaatsvindt. De conferentie op 14 november begint om 9.30 uur. Op zaterdag 15 november maakt het gezelschap een excursie naar de Balgstuw Ramspol.