Provincie Overijssel

Huizinga laat gevolgen rapport Deltacommissie voor IJsseldelta onderzoeken

Staatssecretaris Tineke Huizinga laat een zogenoemde quickscan uitvoeren naar de gevolgen van het rapport van de Deltacommissie voor de ontwikkelingen in het gebied IJsseldelta-Zuid.

Staatssecretaris Tineke Huizinga laat een zogenoemde quickscan uitvoeren naar de gevolgen van het rapport van de Deltacommissie voor de ontwikkelingen in het gebied IJsseldelta-Zuid. Dat liet zij donderdagmiddag weten tijdens een werkbezoek aan het gebied. Huizinga wil die consequenties in beeld hebben, voordat ze een besluit neemt over het wel of niet vervroegd realiseren van een bypass van de IJssel bij Kampen.

De eerste resultaten van de quickscan worden in februari verwacht. Deze worden betrokken bij de verdere voorbereiding voor het eventueel te nemen omwisselbesluit. Dat omwisselbesluit houdt in, dat het plan om het zomerbed van de IJssel te verdiepen wordt vervangen door het vervroegd aanleggen van de zogenoemde bypass van de IJssel bij Kampen. In de oorspronkelijke "Ruimte voor de rivier"-plannen van het rijk wordt de aanleg van een bypass genoemd als maatregel voor de toekomstige grotere waterafvoer. Dit zou dan op langere termijn gerealiseerd moeten worden. Het eerder aanleggen van de bypass heeft volgens de provincie Overijssel voordelen. Actuele ontwikkelingen in het gebied (waaronder Hanzelijn, N50, woningbouw, natuurontwikkeling enz.) kunnen daardoor beter op elkaar worden afgestemd, waardoor een grotere ruimtelijke kwaliteit ontstaat.

IJsseldelta en conclusies Deltacommissie

In de huidige plannen voor het gebied IJsseldelta-Zuid is op verschillende onderdelen al rekening gehouden met zaken, die in het rapport van de Deltacommissie worden genoemd. De Deltacommissie adviseert te anticiperen op grotere rivierafvoeren en daar maatregelen op af te stemmen. De aanleg van de bypass bij Kampen is volgens de provincie Overijssel zo'n maatregel. Een andere aanbeveling van de Deltacommissie is het verhogen van het IJsselmeerpeil met maximaal anderhalve meter. In de uitwerking van het project IJsseldelta is al rekening gehouden met een IJsselmeerpeilstijging van één meter. Met de quickscan wordt in beeld gebracht welke effecten een halve, één of anderhalve meter IJsselmeerpeilstijging hebben voor zowel de bypass als zomerbedverdieping.

Planvorming

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Provincie Overijssel met haar samenwerkingspartners hebben verder afgesproken dat de planvorming intussen doorgaat om zo geen tijd te verliezen.

Samenwerking

Voor het project IJsseldelta-Zuid hebben elf overheden in 2007 een intentieovereenkomst ondertekend om samen te werken: de gemeenten Kampen, Zwolle, Dronten en Oldebroek, het Waterschap Groot Salland, de Ministeries van VROM, LNV en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Staatsbosbeheer en de provincies Flevoland en Overijssel.