VVD


13-11-2008

Vogelaar heeft wederom wat uit te leggen

De VVD vindt dat Antilliaanse probleemjongeren moeten worden geregistreerd in een zogeheten Verwijsindex Antillianen (VIA).

VVD-woordvoerder Johan Remkes vindt het onbegrijpelijk dat minister voor Integratie Ella Vogelaar wil afzien van deze registratie en eist hiervoor uitleg in een debat.

Remkes: "Minister Vogelaar heeft zich blijkbaar in laten pakken tijdens haar werkbezoek aan de Antillen. Misschien was ze bevangen door de warmte; een andere oorzaak kan ik niet bedenken."

Het kabinet wilde jongeren tot 25 jaar uit de Antillen en Aruba apart registreren, omdat zij zich vaak niet inschrijven bij het bevolkingsregister en omdat ze regelmatig verhuizen. De VIA, ontwikkeld op verzoek van de 21 zogeheten Antillianengemeenten in Nederland, zou een waardevol instrument zijn om te kijken of deze jongeren bekend zijn in andere gemeenten, bijvoorbeeld als het gaat om schooluitval, schuldproblemen en crimineel verleden.

"Zelfs de Raad van State is tot het oordeel gekomen dat registratie een proportioneel middel is om probleemjongeren te herkennen door zaken simpelweg te benoemen. Op deze manier kun je problemen gericht aanpakken. Met discriminatie heeft dit dus niets te maken. De minister heeft heel wat uit te leggen", aldus Remkes.

13 november 2008

Johan Remkes: j.remkes@tweedekamer.nl