VVD


13-11-2008

VVD pleit voor kenniscentrum kernenergie

De VVD maakt zich zorgen over het behoud en de verdere ontwikkeling van de kennis op het gebied van kernenergie en pleit daarom voor de oprichting van een kenniscentrum kernenergie.

Woordvoerder Halbe Zijlstra: "We hebben een generatie van specialisten die rond de kerncentrale in Petten een enorme kennis hebben opgebouwd. Die kennis moet behouden blijven. Daarnaast moeten we ons blijven ontwikkelen om onze kennis ook in de toekomst op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van technologieën om hoog radioactief afval sneller te laten afkoelen. Dit kabinet wil kernenergie nog steeds niet als serieuze optie bespreken, maar het moet niet zo zijn dat wij - als daartoe uiteindelijk wordt overgegaan - niet meer de benodigde kennis in huis hebben."

Ook tijdens de Convention on Nucleair Safety, die begin dit jaar in Wenen werd gehouden, gaven meerdere partijen aan zich zorgen te maken over het in stand houden van voldoende kennis en dreigende tekorten in gekwalificeerde menskracht.

Zijlstra: "Nederland kan, door deze kennis te behouden, te bundelen en uit te blijven bouwen, niet alleen bedrijven in de markt rond kernenergie voeden en ondersteunen, zoals Urenco, maar het betreft kennis die ook de rest van de wereld tot nut zal zijn. Dus zelfs als dit kabinet zo onverstandig is om geen kerncentrales te bouwen, dan nog is een kenniscentrum kernenergie gerechtvaardigd, vanwege de grote economische kansen. Zo is Petten op dit moment betrokken in onderzoek naar kernfusie en de ontwikkeling van generatie IV splijtingscentrales. Dat soort kennis is in de nabije toekomst goud waard en dus moeten we dat koesteren en doorontwikkelen."

13 november 2008

Halbe Zijlstra: h.zijlstra@tweedekamer.nl