Deltion College


Overeenkomst Deltion en zorg- en welzijnsinstellingen voorziet in meer en hoger opgeleide medewerkers in de zorg

Om te zorgen dat meer en hoger gediplomeerde verzorgers na hun opleiding de arbeidsmarkt bereiken, hebben het Deltion College, Kenniscentrum Calibris en een vijftal zorg- en welzijnsinstellingen de handen ineen geslagen in het Project 1,2,3. Deze samenwerking is op 11 november bekrachtigd in een samenwerkingsovereenkomst. In de overeenkomst, die loopt tot april 2010, is een intensief begeleidingstraject van de studenten tijdens hun stage vastgelegd. Doel is om vroegtijdige uitval van studenten te voorkomen en doorstroom naar vervolgopleidingen te bevorderen. Hiermee verwachten wij toekomstige tekorten aan gediplomeerd personeel in de zorgsector het hoofd te bieden.

Achtergrond
Het Project 1,2,3 is tot stand gekomen nadat verschillende zorg â en welzijnsinstellingen, die zich bezighouden met ouderenzorg, gehandicaptenzorg en kinderopvang, hun bezorgdheid uitten over het tekort aan gediplomeerd verzorgend personeel dat de komende jaren wordt verwacht. Natuurlijk is de vergrijzende bevolking hiervan een belangrijke oorzaak, er is gewoon meer personeel nodig. Maar ook het aantal studenten dat kiest voor een opleiding in de zorg of hierin verder groeit, kan nog worden uitgebreid. Deltion en Calibris delen deze zorg en hechten grote waarde aan de samenwerking met de betrokken beroepsgroepen om tijdig maatregelen te nemen en zo toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt voor te zijn. Naast voorzieningen om voortijdige uitval te voorkomen, behoudt de reguliere instroom van studenten ook onze aandacht.

Inhoud
Het project beoogt een intensieve begeleiding van de Deltionstudent tijdens de stageperiode. In de vijf geselecteerde zorg- en welzijnsinstellingen: Driezorg Ouderenzorg, Eigenwijs Kinderopvang, Frion Zorgbemiddeling, Stichting Rosengaerde en het Oppashuis, worden twintig extra stageplaatsen gecreëerd. Elk van deze leerbedrijven stelt één of twee coaches aan. Deze medewerkers zijn speciaal opgeleid om de studenten tijdens hun stage te begeleiden. De praktijkcoaches worden op hun beurt extra ondersteund door een mentorcoach van Calibris. De mentorcoach ondersteunt en coördineert de coaches op de werkvloer zodat de inhoud van de stage en de vorderingen van de studenten voortdurend worden getoetst. Vroegtijdig signaleren van tekenen van uitval en een daadkrachtige aanpak hiervan is een belangrijk onderdeel van deze samenwerking. Door de zorginstellingen nauw te betrekken bij het praktijkonderdeel van de opleiding is Deltion in staat haar reguliere opleidingen continu te monitoren en direct aan te passen als de opleiding en de praktijk niet meer op elkaar aansluiten.