Universiteit van Tilburg

13 november 2008

Frank van der Duyn Schouten neemt afscheid als rector

Rectoraatsoverdracht tijdens Dies natalis 20 november

Rector magnificus Frank van der Duyn Schouten draagt tijdens de 81e Diesviering op 20 november het rectoraat van de Universiteit van Tilburg over aan Philip Eijlander. Gedurende zijn rectoraat heeft Van der Duyn Schouten veel gedaan voor de kwaliteit van onderwijs en onderzoek en voor internationalisering van de UvT. Zijn afscheidsrede is getiteld 'Ad infinitum'.

Frank van der Duyn Schouten heeft tijdens zijn rectoraat van negeneneenhalf jaar zijn stempel gedrukt op het beleid voor wetenschappelijke benoemingen, het kwaliteitsbeleid en internationalisering van de UvT. Zo werd het tenure track-systeem voor veelbelovende jonge onderzoekers universiteitsbreed ingevoerd en startte de universiteit dit jaar met het Engelstalige Liberal Artsprgramma. Ook nam de UvT het initiatief voor de vorming van het Europese netwerk RISE van hoger onderwijsinstellingen die gespecialiseerd zijn in sociaaleconomisch onderzoek, zoals Bocconi (Milaan) en LSE (Londen). Verder was Van der Duyn Schouten uitgesproken over de financiering van het hoger onderwijs: kwalitatief hoogwaardig onderwijs vergt ook in het alfa-en gammadomein adequate financiering van het wetenschappelijk onderzoek, zowel door het ministerie van OC&W als NWO.

Tijdens zijn rectoraat was Van der Duyn Schouten tevens voorzitter van de commissie die het universitaire aanbod van bacheloropleidingen heeft gesaneerd (CRAB), voorzitter van de Raad van Toezicht van de Protestants Theologische Universiteit (PThU), lid van werkgroepen als Topmasteropleidingen (OC&W) en de VSNU stuurgroepen Onderwijs (StoA) en Onderzoek (SOZ) en sinds kort is hij voorzitter van de vereniging Handicap en Studie.

Ad infinitum
In de diesrede getiteld 'Ad infinitum' zal de scheidende rector magnificus ingaan op het grote belang van de verwondering bij de waardering van academisch onderwijs. Hij licht dit toe aan de hand van zijn eigen ervaring als student en wetenschappelijk onderzoeker op het terrein van de mathematische besliskunde. Ogenschijnlijk eenvoudige begrippen als 'tijd', 'oneindigheid' en 'continuiteit' spelen in zijn betoog een belangrijke rol.

Behalve de rectoraatsoverdracht vinden op 20 november 2008 de traditionele prijsuitreikingen plaats voor de beste Masterthesis, de beste Research Masterthesis en de Onderwijs Innovatieprijs.

Prof. dr. F.A. (Frank) van der Duyn Schouten (1949, Ridderkerk) was sinds 1999 rector magnificus van de Universiteit van Tilburg. Van huis uit is hij wiskundige. In 1987 werd hij in Tilburg benoemd tot hoogleraar Besliskunde en Bedrijfseconometrie. Hij bekleedde diverse posities als gastdocent en gastonderzoeker, onder meer bij Bell Laboratories (Holmdel, USA), Chinese Academy of Sciences (Beijing), Walter Haas Business School (Berkeley, USA), INSEAD (Fontainebleau) en University of Haifa (Israël). Hij was decaan van de Faculteit der Economische Wetenschappen van de UvT en van 1997 tot 1998 tevens directeur van het onderzoeksinstituut CentER for Economic Research. Vanaf 1 april 2009 wordt Van der Duyn Schouten algemeen directeur bij Netspar, het aan de UvT gelieerde maatschappelijk topinstituut (MTI) op het gebied van pensionering en vergrijzing. Samen met de wetenschappelijk directeur Theo Nijman vormt hij het nieuwe bestuur van Netspar. Ook neemt hij weer een aantal taken op zich binnen het departement Econometrie en Operations Research. De periode tussen de rectoraatsoverdracht de start bij Netspar zal hij gebruiken voor een inhoudelijke overdracht aan de nieuwe rector en drie maanden sabbatical.

Prof. dr. Ph. (Philip) Eijlander (1957, Hengelo) is sinds 2005 decaan van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. Eijlander studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Hij promoveerde in 1993 aan de UvT en was achtereenvolgens werkzaam bij de faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente, de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvT, het ministerie van Justitie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Sinds 1997 werkt hij weer aan de UvT. Vanaf april 1999 is Eijlander hoogleraar Wetgevingsvraagstukken en van 1999 tot 2005 was hij tevens directeur van het Schoordijk Instituut, onderzoekinstituut en onderzoekschool van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg.