GroenLinks

GroenLinks opent meldpunt voor klachten AWBZ

13 november 2008

GroenLinks opent een meldpunt voor mensen die de dupe dreigen te worden van de voorgenomen bezuinigingen op de AWBZ. De Tweede Kamerfractie wil de gevolgen voor zorgbehoevenden in kaart brengen en daarmee een AWBZwartboek opstellen dat wordt aangeboden aan staatssecretaris Bussenmaker van Volksgezondheid.

Op de AWBZ-zorg wordt vanaf volgend jaar flink bezuinigd. Veel mensen die nu AWBZ-zorg krijgen, zullen deze straks geheel of gedeeltelijk kwijt raken. Zo krijgen ouderen met lichte dementie straks geen begeleiding meer. En mensen met een verstandelijke beperking raken zoveel ondersteuning kwijt, dat het nog maar de vraag is of ze nog zelfstandig kunnen blijven wonen.

GroenLinks vindt dat er compensatie moet komen voor iedereen die door het verlies van AWBZ-zorg in de problemen komt. We krijgen nu al vele verontruste reacties binnen. Zo vragen ouders van zieke of gehandicapte peuters zich af, hoe ze straks de zorg voor hun kind moeten regelen als de gespecialiseerde dagverblijven de AWBZ-financiering verliezen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat deze ouders straks hun baan moeten opgeven.

Met het AWBZwartboek wil GroenLinks de problemen die mensen gaan ondervinden door de bezuinigingen op de AWBZ indringend in kaart brengen. Kamerlid Jolande Sap zal de binnengekomen problemen voorleggen aan staatssecretaris Bussemaker en haar aansporen om met een goede compensatie te komen.

Het AWBZwartboek is te vinden op www.groenlinks.nl/awbzwartboek