FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten roept Kamer op: neem Masterplan Contractvervoer Taxi over

Vakbond FNV Bondgenoten roept de Tweede Kamer op om vandaag bij de bespreking over het Valys-vervoer in de commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toch vooral de aanbeveling uit het Masterplan Contractvervoer Taxi van de bond over te nemen. Eén van de aanbevelingen betreft de opleiding van de taxichauffeurs die het Valys-vervoer uitvoeren.

Uit onderzoek van FNV Bondgenoten blijkt dat het overgrote deel van chauffeurs niet over de juiste diploma's beschikt. Hoewel de overheid wel eist dat de chauffeurs een aantal diploma's hebben, ziet ze er niet op toe dat taxibedrijven ook aan die eis voldoen. "Heel raar", vindt Remko Mast, bestuurder van FNV Bondgenoten. "Toezicht houden is volgens het ministerie gewoon vragen aan de bedrijven of ze aan alle eisen voldoen. Drie keer raden wat die dan zeggen. Als je in van die tv-programma's van die smerige keukens ziet, vindt de kok die daar in staat ook altijd dat het nog wel kan".

FNV Bondgenoten is niet de enige organisatie die klaagt over de kwaliteit van het Valys-vervoer. De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad deed dit eerder al en nu stelt ook de Vereniging Spierziekte Nederland dat onder haar leden veel ontevredenheid heerst over de manier waarop taxibedrijven het Valys-vervoer verzorgen.

Mast: "Er is echt iets mis met de structuur van de sector. Dat los je niet op met het promoten van best practices, daar moet echt scherp wat veranderen. Wij hebben drie belangrijke verbeterpunten; zo willen we vooraf inbreng van consumenten- en gebruikersorganisaties, een verplichte monitoring bij de uitvoering van de contracten waarbij de resultaten openbaar gemaakt dienen te worden en willen we een aantal standaard kwaliteitseisen in het bestek.

De Valys-concessie is met een waarde van EUR 50 mln. het grootste contract in de taxisector. Het Valys-vervoer wordt uitgevoerd door 4000 à 5000 mensen, die werkzaam zijn bij taxibedrijven of onderaannemers daarvan. Ongeveer 175.000 mensen maken gebruik van de Valys-regeling.