Gemeente Venlo


Venlo start kwalificatieproject kinderopvang

13-11-2008

Onder de noemer Education First zet de gemeente Venlo werktrajecten op om mensen met een uitkering aan een baan te helpen in sectoren waar veel vraag is naar personeel. Opleiding en kwalificatie staan voorop. De gemeente en stichting Wel.kom starten in dit kader met een kwalificatieproject kinderopvang met baangarantie.

De laatste jaren is de vraag naar kinderopvang fors gestegen, daarmee stijgt ook de vraag naar professionele krachten in de kinderopvang. De gemeente Venlo, de Scholingsmakelaar en stichting Wel.kom willen deze toenemende vraag opvangen met een kwalificatieproject kinderopvang. Het gaat om een traject waarbij de kandidaten tegelijkertijd leren en werken, een zogenaamd BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg).

Volledige baangarantie
Het kwalificatietraject kinderopvang SPW3 duurt in totaal 2,5 jaar. De kandidaten krijgen een leer-werkovereenkomst aangeboden. In die tijd volgen zij acht uur per week een opleiding. Daarnaast gaan zij twaalf uur aan de slag bij een van de onderdelen van de kinderopvang van Wel.kom. Het aantal gewerkte uren wordt in de loop van de tijd uitgebreid naar minimaal 24 uur per week. Bij het behalen van het diploma krijgt de kandidaat een vast dienstverband bij Wel.kom. Dit betekent dat uitkeringsgerechtigden die aan het project deelnemen na 2,5 jaar volledig uit de uitkering zijn.

In totaal gaan 25 mensen meedoen aan het project, zowel uitkeringsgerechtigden als niet-uitkeringsgerechtigden.

Het officiële SPW3 diploma biedt een breder perspectief dan alleen werk in de kinderopvang. Uitstroom naar andere werkterreinen dan de kinderopvang behoort dus ook tot de reële mogelijkheden.