Gemeente Vlaardingen


Controle fietsverlichting

13 november 2008

De politie en lichtblauwe brigade gaan in navolging op de campagne van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat 'Losse lampjes mogen ook!' weer van start met intensieve controles op fietsverlichting. Dit doen zij in een gezamenlijk initiatief met de gemeente Vlaardingen.

Tijdens de controle krijgt de fietser die zonder voor- en/of achterlicht rijdt een bekeuring van 20 euro. Om te voorkomen dat de overtreder zonder verlichting doorfietst, krijgt diegene een fietslampje dat direct op de fiets of op de kleding kan worden bevestigd. Op deze manier wil de gemeente, politie en lichtblauwe brigade een actieve bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van de fietsers in het verkeer.

De landelijke actie is begin november van start gegaan en Vlaardingen sluit hier nu bij aan. De actie richt zich vooral op scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. 'Wij vinden het belangrijk om de fietsers bewust te maken van hun rol in het verkeer. Fietsverlichting maakt daar onderdeel van uit en is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Zonder goede verlichting nemen fietsers een extra risico in het verkeer omdat zij niet goed zichtbaar zijn voor de overige weggebruikers', aldus gemeentelijk veiligheidscoördinator Waling van der Hammen. De actie wordt ondersteund door de Regionale Projectgroepen Verkeersveiligheid en Veilig Verkeer Nederland.

Nieuwe regels
In de campagne 'Losse lampjes mogen ook!' draait het ook om de nieuwe regelgeving voor het voeren van fietsverlichting die met ingang van 1 november van kracht is gegaan. Meer informatie: www.losselampjesmogenook.nl.