Geen schadevergoeding voor agrariërs in Zuidelijk Flevoland

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben besloten geen
schadevergoeding toe te kennen aan 33 agrariërs in Zuidelijk Flevoland van wie in 2003 de vergunning voor het onttrekken van grondwater is ingetrokken. De agrariërs hebben om schadevergoeding gevraagd omdat zij geen gebruik meer kunnen maken van gratis grondwater. Gedeputeerde Staten wijzen erop dat de meerderheid van de agrariërs in Zuidelijk Flevoland geen gebruik maakt van grondwater.

Gedeputeerde Staten hebben in oktober 2003 een vijftigtal vergunningen voor het onttrekken van grondwater door agrariërs in Zuidelijk Flevoland ingetrokken. De provincie Flevoland is in de daartegen ingestelde beroepsprocedure door de Raad van State in het gelijk gesteld. Vervolgens hebben 33 van deze agrariërs een verzoek ingediend om schadevergoeding omdat zij niet langer gebruik kunnen maken van gratis grondwater. Inmiddels zijn alle putten afgesloten en kunnen ze niet meer worden gebruikt.

Gedeputeerde Staten hebben de verzoeken om schadevergoeding afgewezen. In de destijds verleende vergunningen was al klip en klaar aangegeven dat de vergunningen op termijn zouden worden ingetrokken. In de intrekkingsbeschikkingen die daarop in oktober 2003 zijn genomen is vervolgens ook nog eens een ruime begunstigingstermijn opgenomen: tot
1 mei 2005 mochten de agrariërs nog gebruik maken van het grondwater. Verantwoordelijk gedeputeerde Anne Bliek: "De agrariërs hebben ruim de tijd gekregen om zich bij de bedrijfsvoering in te stellen op de nieuwe situatie. Bovendien verschillen de kosten die de 33 agrariërs moeten maken voor een alternatieve watervoorziening niet van de kosten die andere agrariërs in het betreffende gebied hebben moeten maken. De meerderheid van de agrariërs binnen Zuidelijk Flevoland maakt geen gebruik van grondwater.

Bliek: "Door de intrekking van de vergunningen voor onttrekking van grondwater, komen de 33 agrariërs in dezelfde positie als de meerderheid van de agrarische bedrijven in Zuidelijk Flevoland."