Gemeente Brummen


Gemeente besluit tot aanleg twee hulpbruggen over Apeldoornskanaal

(Oorspronkelijke publicatie datum: 13-11-2008)

Met het op korte termijn aanleggen van twee hulpbruggen wil het gemeentebestuur de gevolgen tegengaan van het noodzakelijke besluit om vrachtverkeer te weren op drie kanaalbruggen. Het is de verwachting dat de twee bruggen over ongeveer vier tot zes weken worden geplaatst. Tot die tijd moet al het vrachtverkeer de omleidingsroute volgen. De twee hulpbruggen worden geplaatst naast de Eerbeeksebrug en op de Hallsebrug. Bij de Coldenhovensebrug komt geen hulpbrug en blijft het vrachtverbod bestaan. Het vrachtverkeer wordt met behulp van een omleidingsroute omgeleid en voor het lokale landbouwverkeer geldt een aparte omleiding via de Lendeweg en Eerbeeksebrug.

Uit recente metingen is eerder deze maand gebleken dat de Hallsebrug, de Eerbeeksebrug en de Coldenhovensebrug niet sterk genoeg zijn om de huidige aslastbeperking van 10 ton te garanderen. Als voorzorgsmaatregel heeft het college besloten de drie bruggen per direct af te sluiten voor het vrachtverkeer met ingang van 7 november. Ook is het college voortvarend aan de slag gegaan met het zoeken naar oplossingen voor de gevolgen van deze noodzakelijke afsluiting. In verband met de verkeersveiligheid en na een zorgvuldige afweging van alle belangen die in het spel zijn, hebben wij moeten besluiten tot een directe afsluiting laat wethouder Van Klinken weten. Maar we zijn wel direct tijdelijke oplossingen gaan zoeken voor de ontstane situatie.

Twee hulpbruggen
Naast het direct afsluiten van de drie bruggen voor het vrachtverkeer en het instellen van een (tijdelijke) omleidingsroute heeft het college nu ook besloten om twee hulpbruggen te plaatsen. De bedoeling is dat we voor een periode van twee jaar twee hulpbruggen gaan huren. Deze worden naar verwachting binnen vier tot zes weken geplaatst. De hulpbruggen hebben een draagkracht die minimaal vergelijkbaar is met 10 ton aslast die de kanaalbruggen zouden moeten hebben. Dit betekent dus dat het merendeel van het vrachtverkeer over enkele weken het kanaal weer kan oversteken.

De hulpbruggen worden geplaatst bij de Hallsebrug en Eerbeeksebrug. Bij de Hallsebrug wordt de tijdelijke hulpbrug geplaatst op de bestaande brug. De steunpunten van de huidige brug bevatten een betonnen constructie en de draagkracht van deze oplossing is voldoende, zo hebben berekeningen vastgesteld, om de hulpbrug te dragen. Voor de Eerbeeksebrug is deze constructie niet mogelijk. Deze brug heeft een houten fundering die niet voldoende draagkracht heeft om een hulpbrug te dragen. Vandaar dat de hulpbrug hier naast de bestaande Eerbeeksebrug wordt geplaatst, aldus Van Klinken. Met het plaatsen van de twee hulpbruggen is een bedrag van ruim 170.000 euro gemoeid. De Coldehovensebrug blijft gesloten voor het vrachtverkeer. Landbouwverkeer wordt omgeleid via de Eerbeeksebrug en over de Lendeweg.

Ook werken aan structurele oplossing
Het plaatsen van hulpbruggen is een tijdelijke oplossing, laat wethouder Van Klinken weten. Gezien de huidige functie van de bruggen in de verkeersstructuur is vervanging de enige oplossing om ze weer te laten voldoen. Om de uitgangspunten voor de toekomst, goed vast te stellen is het noodzakelijk de verkeersfunctie van de bruggen op langere termijn te weten. Daarom gaan we de definitieve vervanging van de bruggen voorbereiden in samenhang met de resultaten van het in 2009 op te stellen verkeerstructuurplan. Dit betekent dat er op zn vroegst in 2011 er nieuwe bruggen geplaatst zouden kunnen worden. De kosten voor vervanging van de bruggen (als wordt uitgegaan van niet beweegbare bruggen) worden vooralsnog geschat op 575.000,- voor de Coldenhovensebrug, 575.000,- voor de Eerbeeksebrug en 625.000,- voor de Hallsebrug.

Omleidingsroute blijft bestaan
De omleidingsroute die sinds vorige week van kracht is blijft de komende periode bestaan. Deze omleidingsroute maakt gebruik van de Brummensebrug en is duidelijk met borden aangegeven. Met het voortvarend laten plaatsen van twee hulpbruggen hopen we dat de negatieve gevolgen die het omleiden van dit vrachtverkeer heeft voor andere wegen in onze gemeente tot een minimum beperkt worden. Voor het vrachtverkeer blijven dus de Hallse-, Eerbeekse- en Coldenhovensebrug nog enkele weken verboden toegang. Dit geldt niet voor het overige verkeer, waaronder personenwagens, fietsers en bromfietsers.

In de afgelopen twee weken heeft de gemeente alles op alles te zetten om passende maatregelen te vinden voor de ontstane situatie. Hierbij heeft de gemeente diverse partijen betrokken, waaronder LTO-Noord en bedrijven in de directe omgeving van de bruggen zoals Brouwer Bouwmaterialen en Drent Goebel BV. Ook in de komende periode blijft de gemeente in contact met deze partijen.

Het laatste nieuws over dit onderwerp kunt u vinden op de speciale projectpagina (klik hier). Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen met beheer@brummen.nl of bellen met medewerkers van de gemeentelijke afdeling Beheer.