Ingezonden persbericht


Verrassende ontdekkingen Rotsoord

Rotsoord, langs de Vaartsche Rijn in Hoograven, is één van de laatste gebieden waar men de Utrechtse industriële geschiedenis langs de waterwegen van de stad nog kan beleven. Het historisch onderzoek van de zeven monumenten in Rotsoord toont aan dat de geschiedenis van dit gebied nog interessanter is dan tot nu werd vermoed. Er zijn nog veel oude resten van de geschiedenis bewaard gebleven. Van de zeven monumenten zijn bouwhistorische rapporten gemaakt. Wethouder Harm Janssen (Monumenten) overhandigt deze rapporten op dinsdag 18 november om 16.00 uur aan de eigenaren van de panden.

Het college heeft vorig jaar besloten de zeven gebouwen in Rotsoord aan te wijzen tot beschermd gemeentelijk monument. In opdracht van de gemeente heeft het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis (BBA) historisch onderzoek uitgevoerd. Hierdoor is de bouwgeschiedenis van de monumenten beter in beeld gebracht én de eigenaren komen precies te weten wat de historische waarde van hun pand is.

De monumenten zijn:

* De watertoren (37 meter hoog), gebouwd 1905 ­ 1907
* Woning Heuveloord 27: woning met werkplaats, gebouwd ca 1870. Vanaf 1907 in gebruik genomen als woning voor de opzichter van de watertoren.

* Heuveloord 17: fabrieksloods gebouwd ca 1880
* Rotsoord 3 ­ 5: Toonkamer (voorheen Pastoe), diverse bouwperioden
* Rotsoord 13: gebouwd in 1919 voor de fouragehandel R. Gielen
* Rotsoord 24: woonhuis dat behoorde bij wasserij Staatsen, gebouwd 1905
* Rotsoord 41 ­ 43: machinefabriek De Klop, gebouwd 1913 (wordt herbouwd)




Ingezonden persbericht