Ministerie van Buitenlandse Zaken

toespraak.

Koenders in Green2 over de kredietcrisis en de Millenniumdoelen (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/speeches,artikelen_bewindslieden/artikelen-minister-koenders--ontwikkelingssamenwer/Column--Sir-Bob-s-Millenniumdoelen--in-ecoglossy-G.html) 13-11-2008 | Column in de 'groene glossy' Green2 | Toespraak: Koenders - Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Samenvatting:

Ik schrijf deze column in het vliegtuig met prachtig ondergaande zon, op weg naar Suriname voor een werkbezoek. Ik kijk er naar uit, want ik ben fan van Suriname. Eerst nog een tussenstop in Miami, dat is nou eenmaal de enige manier om er te komen vanuit Washington.

Ik ben aan het bijkomen van een loodzware dag. Nou is de jaarvergadering van de Wereldbank altijd een lange zit met veel zware onderwerpen in een kort tijdsbestek. Maar door de financiële crisis die momenteel over de hele wereld raast stond de bijeenkomst vandaag in een bijzonder daglicht. Er staat deze dagen namelijk veel op het spel. Niet alleen voor Nederlanders die hun spaargeld aan een virtuele IJslandse bank hebben toevertrouwd, maar vooral ook voor de minder bedeelden op deze aarde.

De financiele crisis zou volgens de alarmerende berichten die ik vandaag hoorde grote gevolgen kunnen hebben voor de economieën van de armste landen. Landen die juist met een economische inhaalslag bezig zijn. Landen waar de armste mensen wonen die totaal onterecht de zoveelste harde klap te verduren krijgen. Na de voedsel-, klimaat- en energie crises nu een financiele crisis, volledig buiten hen om ontstaan. En met gevolgen. Minder groei en wereldwijd minder bereidheid om afspraken over ontwikkelingssamenwerking na te komen betekent ook dat die landen verder achterop raken met het behalen van de Millennium ontwikkelingsdoelen. Dit zijn acht concrete doelen, door alle landen bij de Verenigde Naties in 2000 afgesproken. Doelen die in 2015 gehaald moeten worden, zoals alle meisjes en jongens naar school. En het korte metten maken met honger, AIDS en moeder- en kindsterfte. Het is absurd dat zoveel peuters, kleuters, en moeders in het kraambed onnodig sterven in de 21e eeuw. Samen met de Britten heb ik vandaag gepleit om, ondanks de huidige crisis, juist deze ontwikkelingsdoelen en de gemaakte afspraken hierover niet uit het oog te verliezen. Juist in moeilijke tijden moeten we een extra tandje bijzetten.

En laat ik dan 'Sir Bob' als
voorbeeld nemen, toevallig ook een Brit. Sir Bob Geldof. Tijdens de VN-Top over de Millenniumdoelen twee weken geleden in New York had ik een bijzonder gesprek met deze charismatische man. Sir Bob heeft namelijk een missie. Sinds zijn beroemde Live Aid concerten, waarmee hij in één klap honger en armoede onder de aandacht wist te brengen van miljarden mensen, houdt hij zich bezig met ontwikkeling. Tegenwoordig als fel pleitbezorger van het nakomen van de afspraken die in 2000 gemaakt zijn. Sir Bob kent alles en iedereen. Weet precies welk land zijn afspraken wel en niet nakomt. Nederland heeft hij hoog zitten, want wij komen onze afspraken na. Maar veel rijke landen niet. Ze beloven het wel, maar met beloftes alleen halen we die doelen niet. Zoals Sir Bob zei: 'It's bollocks, Bert, and you know it'. Ik hoop dat hij voor één keer ongelijk heeft.


---