Ministerie van Verkeer en Waterstaat

De aftrap van de Waterschapsverkiezingen

Toespraak | 13-11-2008 | Zwolle | Tineke Huizinga

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Wij leven in Nederland met water. We zijn er zo aan gewend, dat het eigenlijk nauwelijks meer opvalt.

Tot het moment dat je in een vliegtuig boven Nederland zit. Je kijkt uit het raampje en je beseft opeens weer hoe bijzonder ons land is. Wat een water! Het is overal. In meren, rivieren, kanalen, vaarten en oneindig veel sloten. We leven niet alleen met, we leven temidden van het water.

Ik kan enorm genieten van de pracht van het water. Van de IJssel bijvoorbeeld, hier bij Zwolle. Schitterend zoals de rivier zich door het landschap slingert, met de stad en de Peperbus op de achtergrond.

Het water drukt overal zijn stempel op ons land. Het is verbonden met tal van vraagstukken die van groot belang zijn voor ons dagelijks leven.


· Met onze veiligheid. Hoe houden we droge voeten in een land dat voor meer dan de helft onder de zeespiegel ligt? Ik heb in New Orleans gezien wat de gevolgen kunnen zijn als de aandacht voor veiligheid verslapt.

· Met ons werk en onze economie. Twee weken terug was ik bijvoorbeeld nog in Kampen om de nieuwe Zuiderzeehaven te openen. Een stimulans voor de economie in de regio. Dankzij het water.
· Met ons verkeer en vervoer. Niet iedereen weet dat Nederland `wereldkampioen binnenvaart' is. Daarmee beschikken we over een relatief schone en zuinige vorm van transport die zich heeft kunnen ontwikkelen dankzij onze waterwegen.

· Met onze vrije tijd. De honderdduizenden watersporters in Nederland weten wat ik bedoel.

· Met onze natuur en ons landschap.

· Met onze landbouw.
En zo kan ik doorgaan.

Juist omdat het water door alle grote vraagstukken in ons land heen stroomt, is het werk van de waterschappen zo belangrijk. Zij maken keuzes die ons allemaal raken. Zij maken soms moeilijke afwegingen tussen verschillende belangen. Zij zoeken continu naar de balans tussen veiligheid, economie en natuur. Sybe Schaap heeft dat zojuist terecht beklemtoond.

Ik vind het op mijn beurt van belang dat het werk van de waterschappen wordt gedragen door ons allemaal.

En hoe kan dat beter dan door je stem te laten horen? Hoe kan dat beter dan door rechtstreeks invloed uit te oefenen op het bestuur van je waterschap? Door gebruik te maken van je recht om te kiezen tijdens de Waterschapsverkiezingen?

Een van mijn eerste daden als staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat was het verdedigen van de nieuwe Waterschapswet in de Eerste Kamer. Die wet legde de basis voor de verkiezingen nieuwe stijl.

Het personenstelsel is vervangen door het lijstenstelsel. Daarmee hopen we te bereiken dat meer mensen geprikkeld worden om hun stem uit te brengen. Waterschappen zijn immers te groot geworden om alle kandidaten persoonlijk te kennen. Een lijst met een duidelijk profiel is dan herkenbaarder en aansprekender.

Als ik kijk naar het deelnemersveld in de verschillende waterschappen dan is er echt iets te kiezen.
Er doen politieke partijen mee. Maar ook lijsten die staan voor een bepaald belang. Hier in Groot Salland doen bijvoorbeeld twee lijsten mee van hengelsportverenigingen, en een lijst `Algemeen Plattelandsbelang'.
In Amstel, Gooi en Vecht doet `Eigen Woning en Water' mee. En in Reest en Wieden de Noord-Nederlandse Duikfederatie! Het zijn maar enkele voorbeelden uit een grote diversiteit aan lijsten.

Ik wil de waterschappen graag complimenteren met de organisatie van deze Waterschapsverkiezingen. Voor het eerst doen alle 26 waterschappen dat op één moment.

U doet uw uiterste best om mensen bewust te maken van het belang van water. En om iedereen van 18 jaar en ouder enthousiast te maken zijn stem uit te brengen.

Ik steun u daarin in woord en daad. Daarom organiseer ik onder meer vanuit Verkeer en Waterstaat een abri-campagne. Deze week is in heel Nederland zichtbaar dat ons water belangrijke keuzes met zich meebrengt en dat iedereen van harte is uitgenodigd mee te kiezen.

Dames en heren, water maakt ons land krachtig en prachtig. Maar het brengt ook tal van dilemma's met zich mee die ons dagelijks leven raken. Die uitdagingen worden met het stijgen van de zeespiegel alleen maar sterker. Ik roep iedereen op daarbij stil te staan. Wat betekent water voor u? Wat betekent water voor jou?

Mede dankzij de waterschappen wonen we in een veilige, sterke en mooie delta. Tegen iedereen dat belangrijk vindt zeg ik: doe mee! Kies! Breng je stem uit tijdens de Waterschapsverkiezingen!

Verwante onderwerpen


* Staatssecretaris

* Water en ruimte

* Water en veiligheid

* Water en toekomst