Gemeente Kollumerland

PB 46/2008 Aanscherping standpunt college Kollumerland c.a. over samenwerking

Kollum, 13 november 2008

Het college van de gemeente Kollumerland c.a. heeft, mede naar aanleiding van het politieke debat met de inwoners en andere betrokkenen op 30 oktober jl., een aangescherpte zienswijze op toekomstige samenwerking. Het college legt deze zienswijze voor aan de raad die in de openbare raadscommissievergadering van 20 november 2008 over de toekomst van de gemeente debatteert. In de raadsvergadering van 11 december 2008 neemt de raad een besluit.

⢠Intensiveer de operationele Nofa-samenwerking; ⢠Kies voor een bredere regionale benadering wanneer het gaat om bovenregionale ambities (Nofa+)**;
⢠Op middellange termijn (binnen 10 jaar) wordt aangekoerst op een herindeling waarbij samenvoeging met meerdere partners uit het Nofa+ gebied voor de hand ligt.


** Bij een bredere regionale benadering denken wij er aan om, afhankelijk van het onderwerp, de gemeenten Ferwerderadiel en Tytsjerksteradiel bij het Nofa-verband te vragen daarbij aan te sluiten(Nofa+).
De onderwerpen waar Nofa+ zich mee bezig zal moeten houden hebben met name betrekking op het bevorderen van:
⢠de sociaal economische aspecten waaronder werkgelegenheid en onderwijs;
⢠de infrastructuur;
⢠recreatie en toerisme.

Politiek café
Op 30 oktober 2008 is in het gemeenschapscentrum de Colle te Kollum een discussieavond georganiseerd over de toekomst van Kollumerland c.a.
Aan de hand van een 5-tal stellingen werd er in een open sfeer en op een constructieve wijze met elkaar gedebatteerd. De inwoners van Kollumerland c.a. beseffen dat samenwerking met andere gemeenten belangrijk is, doch voordat besloten wordt over te gaan tot fusie, moet er eerst diepgaand worden nagedacht.
In het voorstel dat in de raadscommissie van 20 november a.s. aan de orde wordt gesteld is per stelling een samenvatting van de discussie opgenomen.

Nader beraad
Ook in de andere 3 Nofa-gemeenten (Achtkarspelen, Dantumadeel en Dongeradeel) is het onderwerp âsamenwerkingâ volop in discussie. Rekening houdend met de aanbevelingen uit het rapport Berenschot (sterkte- en zwakteanalyse), zo ook met de uitkomsten van de discussieavond met de inwoners, heeft dit het college aanleiding gegeven tot een aanscherping van het standpunt zoals dat hierboven is geformuleerd.

Openbaar debat
In de openbare vergadering op 20 november 2008 wordt in de raadscommissie over de toekomst van de gemeente gedebatteerd. In de raadsvergadering van 11 december 2008 neemt de raad een besluit.


---

*******
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.