Genomineerden bekend voor Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering

Projecten in Capelle aan den IJssel, het stadsdeel Slotervaart in Amsterdam en in Wijk bij Duurstede zijn genomineerd voor de Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering voor hun innovatieve projecten om polarisatie en radicalisering tegen te gaan. Volgens de jury die de drie genomineerden uitkoos, zijn deze projecten effectief, ook toepasbaar in andere gemeenten en vernieuwend. In de projecten werken verschillende betrokken partijen goed samen.

Op 13 november zal minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) tijdens het Veiligheidscongres van BZK in Rotterdam bekend maken welk project heeft gewonnen. De prijs bestaat uit een stimuleringsbijdrage van 15.000 euro en een kunstwerk.


- In het project van Capelle aan den IJssel staat het versterken van de weerbaarheid van jongeren en ouders centraal. Bijzonder is dat er in de gemeente nog geen signalen zijn dat radicalisering vóórkomt. Het project heeft daarom een preventief en experimenteel karakter.
- Ook het project van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart is een preventief plan. De primaire doelgroep zijn kinderen en jongeren en de secundaire doelgroep zijn ouders, professionals en migranten- en religieuze organisaties. Er wordt bijzondere aandacht gegeven aan de worsteling van jongeren die samenhangt met identiteitsvorming.
- Wijk bij Duurstede stimuleert met het project "Jouw cultuur - mijn cultuur" actief de verbindingen in de samenleving en ondersteunt initiatieven van burgers. Leidraad is dat waarden en normen ontstaan wanneer mensen elkaar ontmoeten en dat je er daarom voor moet zorgen dat die ontmoeting plaats vindt.

De jury staat onder leiding van mw. A. Jorritsma (burgemeester Almere en voorzitter VNG). De juryleden zijn mw. J. Leenhouts (Mondriaan Onderwijsgroep Den Haag), mw. K. Arib (Tweede Kamerlid), F. Heeres (korpschef politie Midden- en West-Brabant), S. Belfor (stichting 'Eenheid is kracht').

Noot voor redacties:

(