Ingezonden persbericht


5e AVS-conferentie voor vrouwelijke schoolleidersmet o.a. Iteke Weeda en Aukje Nauta

Vuurbloemen, dé conferentie over conflicthantering in het onderwijs

Utrecht, 24.09.2009. Voor de vijfde achtereenvolgende keer organiseert de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) een conferentie speciaal voor vrouwelijke schoolleiders. Dit jaar op donderdag 13 november in Ehzerwold, nabij Deventer. Op veler verzoek gaat de conferentie ook dit jaar over het omgaan met conflicten, maar natuurlijk wordt het onderwerp anders belicht dan vorig jaar. Verder blijkt een groeiend aantal vrouwelijke schoolleiders deze jaarlijkse conferentie als een uitgelezen Netwerk-bijeenkomst te zien.

'Als leidinggevende heb je een solitaire positie. Soms is het leuk, en goed, met collega's van gedachten te wisselen. Helemaal als op die bijeenkomst ook issues behandeld worden waar ik in de dagelijkse praktijk mee te maken krijg. En ja, soms reageer ik als vrouw anders dan de meeste mannen. Ik vind het zo af en toe prettig hier met andere vrouwen over te praten. En zolang we als vrouwelijke schoolleiders nog steeds een minderheid zijn, is het erg goed dat hiervoor een speciale bijeenkomst georganiseerd wordt', aldus een bezoekster van de conferentie in 2007.

Het onderwerp: conflicten

Veel mensen vinden het omgaan met conflicten lastig; daar lopen ze liever een blokje voor om. In de dagelijkse werkpraktijk kunnen we conflicten niet negeren of vermijden, omdat conflicten een grote impact hebben op de werksituatie. Maar hoe pak je zo'n situatie goed aan? Veel (vrouwelijke) schoolleiders zitten met die vraag. Deze conferentie zal daarom uitgebreid stilstaan bij de aspecten die daarmee samenhangen: mediation, onderhandelen, conflictbemiddeling, het versterken van de eigen emotionele weerbaarheid en stressbestendigheid en ook kennis van en omgaan met cultuurverschillen (diversiteit).

Sprekers zijn:

Aukje Nauta, hoogleraar Sociaal- en organisatiepsychologische aspecten van prosociaal gedrag, houdt de plenaire inleiding, met als titel: 'Zin en onzin van mediation in het onderwijs'.

Workshop 1 wordt geleidt door Lot van der Heijden-de Graaff, die in het dagelijkse leven werkzaam is als NMI gecertificeerd mediator. Titel van deze workshop: Onderhandelen is geen kunst(je).

De tweede workshop wordt gegeven door Bibi Schreuder van het Bert Hellinger instituut. Titel: 'verrassende wendingen, conflicten in systeemperspectief'.

De inleidster Aukje Nauta verzorgt tevens de derde workshop: Deals sluiten in het onderwijs: een kwestie van onderhandelen.

Tenslotte geeft Ruud de Sain, senior consultant van de AVS, een workshop 'Mediation haalt kracht uit een conflict'.

En de afsluitende bijeenkomst wordt verzorgd door sociologe en emeritus hoogleraar emancipatievraagstukken Iteke Weeda: Yin en Yang in het onderwijs

De conferentie begint om 09.15 uur en eindigt om 15.15 uur met een netwerkborrel. Iedere bezoeker ontvangt gratis het boek 'Loven en bieden over werk', t.w.v. ¤ 23,50, geschreven door onder andere de inleidster Aukje Nauta.

Meer informatie over en het inschrijfformulier voor de conferentie vindt u op www.avs.nl/nieuwsenagenda