Dienstenbond CNV

Nieuws

12 november 2008

Doorstart vakbondsoverleg ABN AMRO

In het verleden hielden de bonden en HR bijna elke maand een bespreking om de lopende zaken in het bedrijf door te nemen. Dat was een jarenlang gebruik bij ABN AMRO. Dat gebruik raakte in het slop door alle overnameperikelen. Nu is het vakbondsoverleg weer in ere hersteld.

Bijpraten toekomstscenario
Hierover valt op dit moment niet zo veel te zeggen. Het Ministerie en haar organisatie- en adviesbureau Booz Allen zijn druk bezig met het onderzoeken en het stellen van vragen aan heel veel mensen binnen en buiten ABN AMRO. Samen met het Ministerie wordt dan een strategisch plan ontwikkeld wat aan het einde van de maand klaar zou moeten zijn. Dat is ook de reden dat allerlei voorgenomen besluiten binnen ABN AMRO voorlopig niet doorgaan.

Wat gaat wel door?
Aanzeggingen
Alle ondernemingsbesluiten die ABN AMRO heeft genomen, na een adviestraject met de COR, gaan gewoon door. Het betreft de ondernemingsbesluiten van DOR-1, DOR-2 en DOR-3. Ook alle aanzeggingen van boventalligheid in dat kader gaan dus door. Er is wel een herbezinning/evaluatie aan de gang, als gevolg van de nieuwe situatie. Indien dat zou leiden tot wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke ondernemingsbesluit, zal de bank opnieuw een adviesaanvraag indienen bij de COR.

HR Principles en intercollegiaal solliciteren
In de HR Principles ligt een afspraak, dat de betrokken partijen (Fortis, AA, RBS) niet zullen 'jagen' op elkaars medewerkers. Daarom zijn er ook maar beperkte mogelijkheden om vrij te solliciteren als je bijvoorbeeld bent gealloceerd naar RBS en je een functie zou willen bij ABN AMRO of vice versa. Dat blijft ook in de huidige situatie gelden. Immers, je zou gevraagd kunnen worden te solliciteren en dat is ook een vorm van "jagen".

Employability CAO / Integraal Sociaal Plan
Er is geen sprake van een integratie met Fortis op dit moment, dus staan verdere besprekingen over een Integraal Sociaal Plan in de koelkast. De huidige Employability CAO is dus gewoon nog steeds van toepassing.

Bonus-discussie
Een landelijke discussie is gestart over de bonussen en dan vooral de bonussen in de financiële sector. Het gaat hier uitsluitend om de NIET CAO-bonus. Hoe interessant de landelijke discussie ook is, het is aan ons de schone taak om uw belang op bedrijfsniveau te behartigen. Minister Bos heeft ons meegedeeld dat wij gewoon ons CAO-overleg kunnen gaan voeren. Anders ligt de zaak bij de discretionaire bonussen. Dat ligt politiek gevoelig, maar daarop hebben de vakorganisaties geen (directe) invloed. Dat is uitsluitend door ABN AMRO zelf te bepalen. Bij andere bedrijven, waar de Staat een belang in heeft genomen of geld heeft geleend (Fortis, ING, Aegon) is er sprake van veel directere invloed op het management. Daar worden door de Overheid afspraken gemaakt over het matigen van bonussen voor het topmanagement. Bij ABN AMRO heeft de overheid echter geen belang in het bedrijf zelf, maar in de RFS Holding.

CAO 2009
Voorzichtig hebben we gekeken naar de te verwachten activiteiten in de komende maanden. Alle partijen zijn van opvatting dat er nu heel veel onduidelijk is, dat er heel veel werk aankomt als het Ministerie de plannen gereed heeft en dat het dus prettig zou zijn, als we nu snel duidelijkheid zouden kunnen hebben over de verlenging van de arbeidsvoorwaarden CAO. De bonden gaan nu aan de achterban vragen of we tot een "Tussen CAO" kunnen komen, met verlenging voor één jaar en uitsluitend een loonparagraaf, plus hooguit wat tekst-technische aanpassingen.
U weet, dat CNV pas in december met haar loonvraag zal komen voor de CAO's voor 2009.

Laat ons tot 27 november as. uw mening weten over het afsluiten van zo'n "Tussen CAO". Dat kan per mail aan
secretariaat@remove-this.cnvdibo.nl.

Pensioenfonds
Veel vragen bereiken ons over de stand van zaken bij het pensioenfonds van ABN AMRO. Op 31 oktober 2008 was er een dekkingsgraad van 111%. Dat is in ieder geval nog ruim boven de minimumvereisten. Als er op 31 december as. eenzelfde dekkingsgraad is, zal er echter geen gehele, maar een gedeeltelijke indexatie plaatsvinden, zoals dat in de regeling is opgenomen. Ook staat in de afspraken dat de gemiste indexatie in betere tijden weer zal worden ingehaald.

RBS-gealloceerden
Mensen die naar RBS zijn gealloceerd hebben nog steeds een ABN AMRO arbeidscontract met de bijbehorende arbeidsvoorwaarden, vastgelegd in de CAO en de E-CAO. Tenminste, als ze niet zelf een nieuw arbeidscontract tekenen. Wij raden u af dit te doen, tenzij u er zelf van overtuigd bent dat het nieuwe RBS contract voor u beter uitpakt. Onder de motto's "voorkomen beter dan genezen" en "twee zien meer dan één" is het wel aan te raden dat u onze juristen raadpleegt alvorens u zo'n contract ondertekent. Dat kan u en ons heel wat moeite in de toekomst besparen.

De CAO-besprekingen met RBS gaan ondertussen nog verder, maar dit is geen onderwerp van gesprek in het Vakbondsoverleg met ABN AMRO. Hierover zullen wij apart informeren als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Bij vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ahmed Kansouh,
023- 56 51 052 of a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl

De cadeaubon t.w.v. EUR 10,00 als welkomstcadeau is komen te vervallen. In plaats daarvan krijgt het nieuwe lid, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden een gratis lidmaatschap aangebodenl.

Lid werft lid actie
Kijk voor deze actie op onze website: www.cnvdienstenbond.nl en spaar voor mooie prijzen.